Prezident Zeman navrhl Suchánka na ústavního soudce

ČTK ČTK
9. 9. 2013 17:18
Suchánek, který také radí ČSSD, by mohl vystřídat Dagmar Lastoveckou
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman navrhl na ústavního soudce Radovana Suchánka z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Zeman o záměru navrhnout Suchánka informoval již na začátku září. S nominací poté souhlasil předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, s nímž ji Zeman konzultoval. Nyní o návrhu budou jednat senátoři.

Čtyřicetiletý Suchánek, který také radí ČSSD, by mohl u Ústavního soudu vystřídat Dagmar Lastoveckou, které vypršelo funkční období.

Podle původního prezidentova plánu měl někdejší primátorku Brna a senátorku za ODS nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. Nezískal však podporu v Senátu ovládaného sociální demokracií.

Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a od roku 2000 zde pracuje jako odborný asistent. V minulosti podle svého profesního životopisu působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové.

Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

 

Právě se děje

Další zprávy