Zeman jmenuje 40 nových soudců, čekal na výměnu ministrů spravedlnosti

ČTK ČTK
2. 7. 2018 17:20
Mezi kandidáty na nové soudce je například státní zástupce Roman Kafka, známý z kauzy tzv. lihové mafie.
Miloš Zeman při jmenování soudců.
Miloš Zeman při jmenování soudců. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman příští týden v úterý jmenuje 40 nových soudců. Serveru Česká justice to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Jmenování soudců proběhne už 10. července v 15:00 na Pražském hradě," sdělil serveru Ovčáček.

Nejvíce nováčků, které prezidentovi ke jmenování poslala vláda na konci dubna, by mělo posílit soudy spadající pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ústí nad Labem. Mezi kandidáty na nové soudce je například státní zástupce Roman Kafka, známý z kauzy tzv. lihové mafie.

Vztahy Zemana a Pelikána ochladly zejména kvůli případu údajného hackera Jevgenije Nikulina. Pelikán rozhodl vydat Nikulina Spojeným státům, zatímco Zeman ministra neúspěšně žádal, aby ho vydal do Ruska.

Prezident jmenoval nové soudce naposledy na konci ledna, tehdy dekrety převzalo 25 mužů a žen. Do aktuálních nominací se ještě nepromítla ministrova instrukce, podle níž by měli kandidáti na funkci soudce projít jednotným výběrovým řízením.

Související video: S prezidentem jsme mluvili o jmenování soudců a insolvenčním zákoně, říká po schůzce s Milošem Zemanem kandidátka na ministryni Taťána Malá.

S prezidentem jsme mluvili o jmenování soudců a insolvenčním zákoně, říká po schůzce s Milošem Zemanem kandidátka na ministryni Taťána Malá. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy