Sobotkovi chyběl v projevu Zemana pohled dopředu

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 26. 12. 2013 17:12
Zeman pronesl projev dnes místo 1. ledna.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman pronesl své první vánoční poselství, kterým nahradil dosavadní novoroční projevy hlav státu.

Bilancoval v něm své volební a povolební sliby a pochválil končící Rusnokův kabinet. Znovu vysvětil, proč jej jmenoval - nechtěl totiž, aby pokračovala obměněná Nečasova vláda jen bez Petra Nečase, ale chtěl dovést zemi k předčasným volbám.

Foto: Vojtěch Marek

"Ve svém inauguračním projevu jsem se zavázal, že se pokusím spíše sjednocovat než rozdělovat," dal jeden ze svých splněných slibů do souvislosti se svou volbou Jiřího Rusnoka jako premiéra místo navrhovaných kandidátů tehdejší koalice.

Dodal, že tím rozdělováním neměl až tak na mysli rozdělení společnosti na příznivce jednotlivých prezidentských kandidátů.

„Tato válka skončila prezidentskou volbou," uvedl. Za hlubší rozdělení totiž považoval osu mezi těmi, kdo byli či nebyli spokojeni s Nečasovou vládou, což jmenováním Rusnokova kabinetu a navazujícími předčasnými volbami pominulo.

Ve svém vánočním projevu rovněž poděkoval Rusnokovu kabinetu za to, že jeho ministři byli v rámci svých rezortů odborníci a dokázala připravit základní zákon roku, tedy státní rozpočet na rok 2014, který podle Zemana zajišťuje alespoň minimální stabilitu země.

Foto: Ludvík Hradilek

Celkově se ve svém projevu věnoval pětici svých závazků. Jako splněné uvedl, že drží slib neudělování milostí a amnestií, vyvěšení vlajky Evropské unie a jeho snahu navázat lepší vztahy s EU, stabilizaci Ústavního soudu nebo odevzdávání jedné třetiny svého platu na splácení státního dluhu.

Divákům a posluchačům v úvodu vysvětlil, že přesunutí prezidentského projevu myslel jako návrat k tradici prvorepublikových prezidentů, protože první novoroční projev pronesl až první komunistický prezident Klement Gottwald.

Podle Zemana ovšem k vánočním poselstvím existuje druhý - hlubší důvod. Na Nový rok si totiž lidé obvykle dávají předsevzetí, která nesplní.

"Sám jsem si několikrát předsevzal, že přestanu kouřit a bohužel se mi to zatím nepodařilo splnit. Zatím co v povánoční pohodě, v klidu a míru bilancujeme uplynulý rok a zkoumáme, co se nám povedlo a co se nám nepovedlo," vysvětloval zvolenou změnu Zeman.

Stejně pak, jako podle Zemana v této době skládáme účty svým blízkým, tak prezident má v této době složit účty všem občanům.

Těm rovněž popřál kromě zdraví také život naplněný užitečnými skutky. "Protože jenom takový život přináší štěstí a radost," uvedl.

Úspěch pak popřál i novým poslancům a novým politickým hnutím, opozici pak aby byla opozicí tvůrčí, kritickou a odpovědnou.

Mezi prvními komentoval Zemanovo vánoční poselství předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, jehož Zeman pověřil jednáním o nové vládě. Uvedl, že pokládá za pochopitelné, že "prezident Miloš Zeman využil vánoční projev k tomu, aby zhodnotil svůj první rok ve funkci, plnění některých svých předvolebních závazků a rovněž k tomu, aby znovu vysvětlil postup vedoucí ke jmenování prezidentské Rusnokovy vlády".

"Byl to projev velmi osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna," dodal. 

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prý prezidentův projev nesledoval, podobně se vyjádřila i místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy