Prezident za ODS? Tošenovský snížil Sobotkův náskok

ČTK ČTK
9. 6. 2012 19:28
Po hlasování v 11 regionech stále vede Přemysl Sobotka
Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Europoslanec Evžen Tošenovský stáhl ve svém domovském kraji náskok senátora Přemysla Sobotky v prezidentských primárkách ODS. Tošenovského volilo v Moravskoslezském kraji 895 členů, Sobotka tam získal 229 hlasů.

Celkem tak po hlasování v 11 regionech vede Sobotka s 2474 hlasů (57 procent) před Tošenovským s 1859 hlasy (43 procenta).

"Primárky v Moravskoslezském kraji provázela zatím nejvyšší volební účast, která dosáhla 46 procent. V následujícím týdnu pokračují primárky ve Středočeském kraji. Volební shromáždění se uskuteční v pondělí 11. června v Praze," řekl mluvčí strany Tomáš Bartovský.

Primárky ODS se už uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v jižních Čechách a na Vysočině, v Olomouckém a Zlínském kraji, v Plzeňském a Karlovarském kraji, Ústeckém a Libereckém kraji a naposled v Moravskoslezském kraji. Do hlasování na severu Moravy vedl Sobotka se 70procentní podporou.

Kandidáti ODS nepatří podle průzkumů veřejného mínění k favoritům historicky první přímé volby prezidenta v Česku.

Podle nedávno zveřejněného šetření agentury Median by nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad bývalý premiér Jan Fischer a někdejší předseda sociálních demokratů a vlády Miloš Zeman. Ten poprvé předstihl ekonoma Jana Švejnara, který je podle Medianu těsně třetí.

Fischera by podpořilo 36 procent voličů, Zemana 12,5 procenta a Švejnara o procento méně. Na čtvrté příčce skončil ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, na páté místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier s 5,5 procenty hlasů, stejně je na tom i podnikatel Tomio Okamura.

Až za nimi skončila se 4,5 procenty Jana Bobošíková spolu se Sobotkou. Pro Tošenovského by se rozhodlo 3,5 procenta voličů stejně jako pro komunistu Vladimíra Remka.

 

Právě se děje

Další zprávy