Prezident schválil konopí na předpis pro vážně nemocné

Domácí Domácí
15. 2. 2013 16:04
Václav Klaus podepsal novelu zákona, která umožní legální nákup marihuany
Foto: Policie ČR

Praha - Prezident Václav Klaus v pátek podepsal zákon, který umožní používat marihuanu pro léčebné účely.

Konopí by si pacienti podle schválené novely měli legálně koupit jen na elektronický lékařský předpis.

Novela má podle jejího spoluautora Pavla Béma (ODS) "zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty, kteří jej potřebují a kteří jej povětšinou už dnes stejně užívají, často bohužel v rozporu s českými zákony".

Marihuanu je možné používat například pro zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému.

Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) čas na přípravu.

Novelu kritizuje opozice i někteří z odborníků. Senátoři ČSSD poukazovali na to, že konopí bude v lékárnách pro řadu pacientů cenově nedostupné, pokud nebude alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny se tomu zatím brání.

Gram by měl přijít na 80 až 200 Kč. Pacient by za konopí mohl podle dosavadních odhadů zaplatit až 10 000 korun měsíčně. Nelegálně si ale drogu podle kritiků pořídí nadále mnohem levněji.

Zákon ani nadále neumožňuje, aby si pacienti mohli konopí pěstovat sami. Náklady jsou v takovém případě minimální.

Nové zákony

Prezident podpisem stvrdil i další tři zákony. Přijatá novela zákonu o podpoře výzkumu ukládá Kontrolní radě Grantové agentury České republiky a Technologické agentury České republiky, aby předkládala nejméně jednou za 6 měsíců příslušnému výboru Poslanecké sněmovny informaci o činnosti těchto institucí.

Další přijatá novela upravuje postavení studentů, jimž se v době studia na vysoké škole narodí dítě.

Poslední zákon zužuje okruh osob ucházejících se o zaměstnání, které mají povinnost absolvovat vstupní lékařskou prohlídku, a upřesňuje pravidla pro poskytování pracovnělékařských služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy