Prezident Klaus získal Puškinovu medaili

ip
27. 12. 2007 14:50
Významné ocenění dává ruský prezident
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Český prezident Václav Klaus obdržel ve čtvrtek dopoledne na Hradě Puškinovu medaili. Udělil mu ji ruský prezident Vladimír Putin za šíření a studium ruského jazyka, či uchování kulturního dědictví a sbližování mezi oběma národy.

Medali a symbolický román Evžen Oněgin v českoruském vydání předal Klausovi v Praze ruský velvyslanec Alexej Fedotov. Během vzájemné rozmluvy spolu oba muži mluvili jak česky, tak také rusky.

Sám Klaus uvedl, že získané ocenění potvrzuje dobré česko-ruské vztahy, které nenarušily ani diskuze o umístění radaru. Ten má být totiž podle Moskvy namířen hlavně proti Rusku.

Cena, jenž je pojmenována po slavném spisovateli Alexandru Puškinovi, je udělována od roku 1999 ruským občanům, ale také cizincům, jenž se významně podíleli v oblasti kultury, humanity, literatuře či jiných sektorech umění.

O udělení medaile se při příležitosti 200. výročí spisovatelova narození zasloužil hlavně bývalý ruský prezident Boris Jelcin.

S Klausem obdrželo letos ocenění dalších šest významných státníků. Mezi ně patří také prezident Guyany Jagdeo Bharrat či chorvatský prezident Stjepan Mesič.

 

Právě se děje

Další zprávy