Prezident Klaus vetoval novelu o věznicích. Je ukvapená

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
17. 9. 2012 14:30
Prezidentovi se nelíbí, že by o předčasném propouštění rozhodovali ředitelé věznic
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval novelu zákona, která má snížit přeplněnost věznic. Označil ji za ukvapenou.

"Jsem přesvědčen, že problém přeplněnosti věznic bychom se měli snažit řešit nejprve využitím již existujících zákonů a změnou zaběhlé justiční praxe při ukládání trestů, nikoliv ukvapenými novelami trestního řádu, které hrozí existující systém dále zkomplikovat a učinit jej méně přehledným a důvěryhodným," píše Klaus ve svém odůvodnění.

Problém Klaus vidí především ve dvou změnách. První je ta část zákona, podle níž by o předčasném propuštění vězňů, například za vzorné chování, měli rozhodovat ředitelé věznic a soudy by jejich rozhodnutí pouze potvrzovaly.

Za nesmyslný prezident označuje návrh, podle něhož by neplatičům alimentů hrozil zákaz řízení motorových vozidel.

"Nerozumím tomu, jakou souvislost má řízení motorových vozidel s neplacením alimentů, naopak se domnívám, že znemožnění používání motorových vozidel může ztížit výdělečné možnosti, a tedy i schopnost platit výživné. Toto ustanovení považuji za nesmyslné, kontraproduktivní a diktované pouze podprahovými emocemi," vyjádřil své stanovisko Klaus.

Novela zákona se tak vrací do Poslanecké sněmovny. Pro přijetí je třeba, aby pro ni zvedlo ruku nejméně 101 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy