Prezident Klaus: Uznání Kosova? Stydím se

mih
24. 5. 2008 9:38
Politická scéna je ohledně uznání Kosova rozpolcená
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká zahraniční politika je opět rozpolcená.

Vláda ve středu přijala návrh ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a uznala nezávislost Kosova. Jenže prezident Václav Klaus následně přijal srbského velvyslance Vladimira Vereše a ve svém textu v sobotu MF DNES napsal, že se při setkání „musel stydět". Klaus je dlouhodobě proti uznání nezávislosti tohoto území.

„Myslel jsem, že svým rychlým pozváním srbského velvyslance před jeho nechtěným odjezdem vydám alespoň malý signál lidem u nás i v Srbsku, že se na vztazích Čechů k Srbům nic nemění," napsal Klaus. Srbsko svého vevyslance z Prahy stáhlo.

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku v únoru. Srbsko opakovaně prohlásilo, že se s nezávislostí Kosova nikdy nesmíří. Samostatnost Kosova naopak uznala většina západních mocností. Proti jsou například Slovensko nebo Rusko.

Levice, lidovci a Klaus proti

„Ctím názor pana prezidenta," řekl MF Dnes ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který uznání Kosova prosadil. „Mně je taky líto, že srbský velvyslanec odjíždí, ale naše vláda nemohla rozhodnout jinak než Kosovo uznat."

"Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť, když máme v této oblasti přes 500 našich lidí," sdělil také Schwarzenberg.

Kromě Klause proti uznání nezávislosti Kosova sociální demokraté a komunisté, kteří například přirovnávají uznání Kosova k "mnichovské zradě".

Během středečního hlasování vlády byli proti samostatnému Kosovu také lidovečtí ministři.

"Ministři za KDU-ČSL pro toto usnesení nehlasovali, protože si myslí, že v tuto dobu to není potřeba. Důvody jsme již některé řekli a ten další je, že se podle nás v Kosovu nebuduje multietnický stát, protože máme zprávy o tom, že tam skutečně zakoření jen albánské obyvatelstvo," řekl předseda lidovců Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy