Prezident Klaus: Kaplický útočí na demokracii

nach
22. 10. 2007 15:05
Václav Klaus se opět vložil do sporu o knihovnu na Letné
Václav Klaus: "Kaplický je autoritář"
Václav Klaus: "Kaplický je autoritář" | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Klaus se opět zapojil do debaty o stavbě Národní knihovny na Letné. Vstoupil do ní článkem napsaným pro dnešní vydání Mf Dnes.

"Znovu se dostáváme do sporu o samotnou podstatu naší demokracie, do kterého na nikoli nedůležitém místě patří otázka veřejného rozhodování," domnívá se prezident.

Jeho postoj zaznívá více než týden poté, co se debata o knihovně znovu rozhořela - otevřeli ji politici ODS, kteří s argumenty, že se jim stavba nelíbí, napadli plán, že by měla stát v Praze na Letné. 

ČTĚTE VÍCE:
Fotografie z budoucnosti: Letenská pláň 21. století

Řetěz a bagr

Prezident už výrazně do sporů o knihovnu promluvil na jaře, kdy se nechal slyšet, že jde o věc, kvůli níž by neváhal protestovat  způsobem protijaderných aktivistů - totiž připoutat se.

ČTĚTE VÍCE:
Klaus nechce novou knihovnu ani olympiádu

Dnes pak Václav Klaus přirovnává snahy postavit knihovnu na Letné (usiluje o to vedení Národní knihovny spolu a podle prezidenta i architekt Jan Kaplický) ke snahám vyšachovat z rozhodování veřejnost. Zpochybňuje regulérnost výběrového řízení ("v 'anonymní' soutěži, posuzované velmi neanonymní, autory důvěrně znající porotou").

Za prolouženou ruku "veřejnosti" pak prezident považuje právě politiky. Píše totiž, že podstatou demokracie je "vměšování se" politiky do rozhodování o věcech veřejných. Jan Kaplický se podle něho řadí mezi autoritáře, protože neakceptuje názro komunálních politiků ODS.

Ti sami, jak zjistilo Aktuálně.cz, před loňskými komunálními volbami slíbili voličům, že se postavení Národní knihovny na Letné podpoří. 

ČTĚTE VÍCE:
Spor o chobotnici z Letné, ODS porušuje slib voličům

Kaplický vychyluje kyvadlo

Ke světově uznávánému architektovi Kaplickému pak prezident přiřadil ve svém článku zaměstnance České televize. Připomněl jejich "spor o podstatu veřejnoprávní televize a o to, zda "patří" pracujícím (tam pracujícím), nebo veřejnosti". A také filmeře, kteří usilují o vyšší finanční podporu ze státního rozpočtu než měli dosud.

Přestože je podle prezidenta Klause logické, že se architekt Kaplický bije za svůj návrh, kterému velmi věří, tímto způsobem vyjadřování prý "degraduje názory jiné, špatné a nepřijatelné" a tím "jako obrovský precedent vychyluje kyvadlo od demokracie k postdemokracii, je zjevné též," dodává prezident.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy