Zeman jmenoval v Lánech Maláčovou, jako ministryně práce a sociálních věcí nahradila Krčála

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 30. 7. 2018 19:27
Maláčová v čele resortu nahradila Petra Krčála, který odstoupil kvůli podezření z plagiátorství ve své diplomové práci.
Tisková konference nové ministryně práce a sociálních věcí po uvedení do úřadu. | Video: DVTV

Lány (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman v pondělí na zámku v Lánech jmenoval ministryní práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Hrad to oznámil na Twitteru. Ve vládě nahradila Petra Krčála (ČSSD), který před dvěma týdny rezignoval kvůli podezření, že se dopustil plagiátorství při psaní bakalářské práce. Premiér Andrej Babiš (ANO) ministryni odpoledne uvedl do úřadu.

Maláčová se chce v úřadu soustředit na navýšení platů ve veřejné sféře a minimální mzdy, na návrhy v oblasti podpory rodin či politiku zaměstnanosti. Předseda vlády Maláčové popřál, aby se jí dařilo. Podle Babiše před ní stojí velké výzvy jako například důchodová reforma.

Maláčová řekla, že programové prohlášení vlády je z hlediska jejího ministerstva výživné. "Čeká nás celá řada novel, legislativních změn, velký kus práce," uvedla. Zmínila navýšení platů ve veřejné sféře, kde podporuje požadavek odborů na zvýšení o deset procent, prezident Miloš Zeman s Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se dříve shodli na tom, že takové zvýšení by nebylo adekvátní. Vláda počítá s růstem částky na platy o šest procent.

Jako další priority zmínila Maláčová navýšení minimální mzdy, důchodů a podporu rodin. "Je to například podpora samoživitelek a dětí ohrožených chudobou, pokud jejich rodiče neplatí alimenty, návrh na sdílené pracovní místo," uvedla. Chce se zaměřit také na oblast zaměstnanosti v souvislosti se stárnutím populace, ale i společenskými změnami spojenými například s digitalizací.

Od 1. července 2019 chce Maláčová prosadit obnovení náhrady mzdy v prvních třech dnech pracovní neschopnosti ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu, doplnilo ministerstvo v tiskové zprávě. Návrh ČSSD na zrušení takzvané karenční doby je nyní ve Sněmovně. Prioritami nové ministryně jsou rovněž zrychlení posuzování a rozhodování lékařské posudkové služby a tvorba legislativy, která řeší sociální práci a systém sociálního bydlení. Maláčová dále uvedla, že ji v nejbližším období čeká personální stabilizace ministerstva, kde je potřeba doplnit chybějící odborné náměstky.

Babiš zdůraznil, že ministerstvo práce má z hlediska výdajů největší rozpočet ze všech. "Jsou tam samozřejmě v rámci programového prohlášení velké výzvy jako důchodová reforma," uvedl. Protože Senát před 14 dny vrátil sněmovně důchodovou reformu, poslanci by se měli mimořádně sejít v srpnu, aby ji mohli v nějaké podobě schválit. Babiš řekl, že se jedná o vhodném termínu, pravděpodobně po 21. srpnu.

Maláčová je druhou novou tváří ve vládě od chvíle, kdy Zeman před měsícem jmenoval druhý Babišův kabinet. Týden před Krčálem odstoupila kvůli obviněním z plagiátorství také ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), kterou vystřídal dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek (za ANO).

Jmenování Maláčové se místo Trůnního sálu na Pražském hradě uskutečnilo nezvykle v Lánech a bez přítomnosti novinářů. Hrad minulý týden argumentoval tím, že lánská pracovna Tomáše Garrigua Masaryka je důstojným prostředím pro jmenování člena vlády i jakoukoliv státní akci. "Za Masarykovy první republiky byla místem řady jednání, jmenování i uzavírání mezinárodních smluv," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Bez účasti médií jmenoval Zeman tento měsíc i Kněžínka, stalo se tak na Pražském hradě. Pondělní nepřítomnost kamer vysvětlil Ovčáček prostředím, které bylo zvoleno ke jmenování. "Vzhledem ke komornímu prostředí Masarykovy pracovny jsem se rozhodl dát přednost variantě bez účasti médií, s tím, že poskytneme fotografie a především video," sdělil Ovčáček.

Maláčová dosud vedla na ministerstvu práce odbor rodinné politiky a politiky stárnutí, dříve byla analytičkou fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj či zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu. Absolventka politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a politické ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole je od roku 2008 členkou ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy