Přestaňte útočit na Havla, píše PEN klub prezidentovi

ČTK ČTK
13. 2. 2013 18:10
Českým zástupcům vadí, že rok po Havlově smrti Klaus razantně změnil tón
Muž prochází kolem graffiti zobrazující bývalého českého prezidenta Václava Havla, v Praze dne 20. prosince 2011. Havel, disident a dramatik, který byl vězněn komunistickým režimem, stál v čele nenásilné Sametové revoluce a stal se českým prezidentem, zemřel ve věku 75ti let. REUTERS/David W Cerny
Muž prochází kolem graffiti zobrazující bývalého českého prezidenta Václava Havla, v Praze dne 20. prosince 2011. Havel, disident a dramatik, který byl vězněn komunistickým režimem, stál v čele nenásilné Sametové revoluce a stal se českým prezidentem, zemřel ve věku 75ti let. REUTERS/David W Cerny | Foto: Reuters

Praha - České centrum mezinárodního PEN klubu vyzvalo odcházejícího prezidenta Václava Klause, aby se zdržel útoků na svého předchůdce Václava Havla.

"Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou," píší osobnosti české kultury v otevřeném dopise. Václav Klaus se ještě nevyjádřil.

"K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí," stojí v dopise podepsaném desítkami osobností.

Klaus, který v úřadu končí za necelý měsíc, svého předchůdce v poslední době zmínil v různých souvislostech. V rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy Havla například označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

Havel byl zmíněn také při společném rozhovoru současného prezidenta s jeho nástupcem Milošem Zemanem, kterého prý na rozdíl od Klause při přebírání úřadu nečeká žádné překvapení. V sídle hlavy státu podle Klause tehdy byly například ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny.

Klaus je prezidentem deset let. Úřadu se ujal přibližně měsíc poté, co skončil mandát Havlovi. Oba politici byli názorovým odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat.

Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou.

 

Právě se děje

Další zprávy