Premiér: Tlustého půjčku řešit nebudu

Sabina Slonková
8. 9. 2006 0:01
Praha - Nejasný původ majetku odstartoval pád expremiéra Grosse. Podobný případ ministra financí Vlastimila Tlustého skončí ve ztracenu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Premiér Mirek Topolánek Aktuálně.cz sdělil, že nebude prověřovat, kdo jeho vládnímu kolegovi před lety pomohl financovat stavbu rodinného domu ve Slaném. Okolnosti údajné půjčky Tlustý tají už čtyři roky, po které vytrvale odmítá zveřejnit jména věřitelů.

"Pokud vím, pan Tlustý už ty peníze splatil. Tím to pro mě končí. Já budu chtít po všech svých ministrech majetkové příznání, v němž bude jasně uvedeno, s jakým jměním vstupují do vlády, a pak bude snadná kontrola, s jakým majetkem budou odcházet. To považuji za klíčové," prohlásil předseda vlády.

Vlastimil Tlustý v Topolánkově kabinetu řídí strategické ministerstvo a spravuje veřejné peníze. Bude mít pod kontrolou například konsolidační agenturu, která rozhoduje o prodeji posledních balíků pohledávek, leží před ním rozhodnutí o vstupu strategického investora do Aera Vodochody či ukončení sporů mezi státem a ČSOB.

Sám Tlustý ale nemá pocit, že by veřejnost měla vědět, komu byl člen vlády v minulosti zavázaný.

Takový je život...

"Kdyby bylo jen na mně, skutečně bych to řekl už dávno. Ale nemůžu. Ti lidé, co mi půjčili, s tím prostě nesouhlasí. A že se stanu ministrem? Neřekl bych to, ani kdybych byl prezident," sdělil před měsícem Aktuálně.cz Tlustý.

Ministr tak na sobě vědomě nechává podezření, že dlužil například kontroverzní osobě nebo mu někdo půjčil za nějakou protislužbu. A říká, že mu to nevadí.

Premiér Topolánek se směje na svého mistra financí.
Premiér Topolánek se směje na svého mistra financí. | Foto: Ondřej Besperát

"Takový je život. Já si o vás taky můžu myslet různé věci. Tu půjčku jsem už splatil, celé to bylo právně čisté a není za tím nic nekalého, takže v tom nevidím problém," míní současný šéf ministerstva financí.

Vlastimil Tlustý si na dům ve Slaném půjčil v druhé půli devadesátých let. Když před čtyřmi lety existenci tajené půjčky vypátrali novináři, Tlustý zvolil strategii, které se drží doposud, a doposud se mu i vyplatila: Kdo mi přispěl, neřeknu.

Gross za 900 tisíc, Tlustý přes dva miliony

Tlustý původně tajil i výši půjčky. Teprve loni, kdy vypukl skandál s nedoloženými 900 tisíci na bydlení Stanislava Grosse, Tlustý připustil, že jeho půjčka rozdělená na tři části dosahovala 2,3 milionu korun.

"V době výstavby domu jsme se dostali do finančních potíží a vypůjčili jsme si od přátel, jako by to udělal každý. Ty dluhy jsme zaplatili, na všechno jsou doklady," řekl loni v březnu v pořadu Otázky Václava Moravce a dodal: "Doklady jsou každému k dispozici."

Potíž je ale v tom, že ony doklady Tlustý veřejně nikomu neukázal. Nechal do nich sice nahlédnout v přímém přenosu moderátora Moravce, ale současně mu zakázal, aby jména věřitelů přečetl nahlas.

"Jenom bych prosil neukazovat na kameru, protože jsem těm lidem slíbil, že nebudou zveřejněny," trval na svém Tlustý.

Mlčení se vyplácí

Stejnou strategii mlčení si zvolil ohledně svého majetku i dnes již bývalý lídr lidovců Miroslav Kalousek. I on roky odmítal zveřejnit, kdo mu půjčil na bydlení v Bechyni.

Loni pak označil za věřitele svého švagra Lubomíra Kašáka, který již zemřel. Deník Aktuálně.cz přitom zjistil, že ani na této verzi něco nesedí. Původně totiž v rozhovorech tvrdil, že věřitelé byli dva. A že jejich jména nemůže zveřejnit. Argument zněl: Nepřejí si to, a nestihl jsem je o to zatím požádat.

V době těchto rozhovorů byl přitom švagr Kašák - o němž Kalousek loni prohlásil, že právě on byl tajemným sponzorem - už dávno po smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy