Premiér nechce kvůli Čunkovi rozvrátit vládu

Simona Holecová
15. 4. 2007 13:40
Pokud lidovci nekývnou, Topolánek Čunka neodvolá

Praha - Trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka vládu poškozuje; stejně jako jeho výroky na adresu Romů, myslí si premiér Mirek Topolánek (ODS). Sám ale není připraven zasáhnout.

Vyplývá to z vyjádření ministerského předsedy v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Řekl, že bude ochoten Čunka odvolat pouze tehdy, když se na tom domluví s lidovci. Se straníky chce o způsobu, jímž by jejich předseda mohl vládu opustit - a případně se po očištění vrátit - debatovat. Na sólo akci se však nechystá.

"Neudělám žádný krok, který by v této chvíli rozboural tu koalici," řekl Topolánek.

Takhle o Čunkovi rozhodovali v sobotu zelení.
Takhle o Čunkovi rozhodovali v sobotu zelení. | Foto: Ondřej Besperát

Dodal však, že "čas, kdy by Čunek měl opustit vládu, už nastal".

Totéž si myslí i zelení, kteří kauzu Jiřího Čunka řešili v sobotu na Republikové radě. Po mnoha hodinách dohadů vzniklo usnesení, v němž zelení požadují odvolání či odstoupení Čunka z vlády. Chtějí kvůli tomu svolat jednání představitelů vládních stran o podmínkách dalšího fungování koalice.

"Myslím si, že zelení mají v tomto případě pravdu a že lidovci sami jsou trochu bezradní, co s touto situací dělat," komentoval jejich usnesení Topolánek.

Čunek odmítl říci, zda výzvy k odchodu z vlády vyslyší. "Počkejme si na s Mirkem Topolánkem a Martinem Bursíkem. Určitě nechám své stanovisko až na ten kobereček," řekl šéf lidovců v diskusi televize Prima

Bursík reagoval slovy, že v normální civilizované evropské zemi není možné, aby místopředsedou vlády byl člověk, který byl obviněn z trestného činu. Čunek by podle něj měl z politiky odejít a vrátit se až se případně očistí.

 

Právě se děje

Další zprávy