Premiér Nečas potvrdil, že koncem května navštíví Rusko

Tereza Šídlová
20. 4. 2013 19:10
Premiéra doprovodí delegace byznysmenů, očekává se jednání o Temelínu
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas na konci května odjede na jednu z nejdůležitějších zahraničních cest své premiérské éry. Jeho úřad dnes potvrdil čtvrteční informace deníku Insider , že navštíví Rusko.

Podle zprávy, kterou vydal premiérův mluvčí se Petr Nečas sejde s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem a pak navštíví i některé ruské regiony. Jak už uvedl Insider, doprovodí Petra Nečase také skupina českých byznysmenů. S Nečasem by do Ruska měl zamířit i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Inisder také uvedl, že podobně jako v případě premiérovy cesty do USA bude tématem jeho cesty také Temelín. Sta miliardového tendru na jeho dostavbu se účastní prostřednictvím svých dceřiných společností také ruská státní společnost Rosatom.

Petr Nečas míří do Ruska v důležité etapě tendru, kdy v březnu ČEZ zveřejnil průběžné hodnocení uchazečů, z něhož vyplynulo, že v čele soutěže o české jaderné stamiliardy je americko-japonský soupeř Rusů Westinghouse. Definitivní rozhodnutí ze strany ČEZu a také vlády má padnout do září.

Rusové i kvůli Temelínu hodně sázejí na spolupráci s českým průmyslem. A sám Nečas obecně podporuje spolupráci mezi českými a ruskými firmami. V minulosti dokonce zkritizoval ve svém proslaveném proslovu o „pussyriotismu" Schwarzenbergovu diplomacii za podporu těchto odpůrkyň režimu Vladimira Putina, která podle něj může českému exportu škodit.

Termín návštěvy českého premiéra v Moskvě se vyjednával už nějaký čas, začátkem roku se v souvislosti s cestou mluvilo dokonce už o březnu. Cesta by měla být třídenní.

 

Právě se děje

Další zprávy