Premiér Julínka na ministerstvu podrží. Zatím

Kateřina Eliášová
9. 11. 2008 13:55
Pro jeho odchod se vyslovila Lékařská komora
Jako ministra vás nechceme, řekla Lékařská komora
Jako ministra vás nechceme, řekla Lékařská komora | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek se v neděli opětovně postavil za ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vyměnit ho zatím nehodlá. Reformu zdravotnictví považuje za dobře připravenou a potřebnou.

Po odchodu Julínka volají nejvíc lékaři. Na nedělním zasedání přijala Česká lékařská komora usnesení, v němž požaduje ministrovo odvolání.

"Česká lékařská komora žádá změnu na postu ministra zdravotnictví z důvodu prosazování revolučních, nikoli reformních změn v českém zdravotnictví silou bez diskuse s Českou lékařskou komorou. Tyto praktiky patří do totalitní minulosti naší země," stojí v usnesení.

Návrh podpořilo 131 delegátů sjezdu, proti jich bylo 94, 16 se zdrželo. "Je to výzva spíše k opačnému řešení, nehodlám přijímat ultimáta, chci diskusi," reagoval na výzvu premiér Mirek Topolánek v České televizi.

Odchod Julínka není vyloučen

Premiér ale Julínkův možný odchod úplně neodmítl. "Otázkou je, jestli je Tomáš Julínek schopen pracovat na vysvětlování reforem všem zúčastněným stranám. Pokud by je nebyl schopen prosadit jen proto, že je to Tomáš Julínek, pak by jeho pozice byla ohrožena," uvedl premiér.

Jednou ze stran, která je slyšet hodně dlouho a hodně nahlas, jsou lidovci. Těm se nelíbí, že by se měl balík prvních reformních zákonů z dílny Julínka probírat už na středeční vládě.

Celostátní výbor strany vyzval své ministry, aby pro ně nehlasovali. V pondělí se Julínek chce kvůli tomu setkat s předsedou lidovců Jiřím Čunkem.

Topolánek rovněž nechtěl komentovat další možné rošády ve svém kabinetu. Nejprve je chce probrat se svými koaličními partnery.

Poplatky k ÚOHS

Delegáti sjezdu se rovněž shodli na tom, že se komora obrátí na Český antimonopolní úřad v případě, že sociální demokraté zruší v krajských nemocnicích poplatky.

Julínek byl hostem sjezdu komory v sobotu a jeho návštěva se neobešla bez emotivních výstupů. Hned na začátku ministr prohlásil, že jednání České lékařské komory je zpolitizované a články v časopise komory jsou nesmyslné.

Nechal se také slyšet, že komora pro něj nepředstavuje partnera pro hledání řešení problémů ve zdravotnictví. Raději by prý  diskutoval s lékaři o problémech, které je trápí.  

Svou vizi reformy představoval zhruba hodinu, poté následoval blok připomínek k reformě. Této části se ale ministr nezúčastnil s tím, že se jde občerstvit, protože připomínky komory už zná. Spolu s ním opustily sál zhruba dvě třetiny delegátů.

Odpoledne mají sjezd komory navštívit čeští politici, diskutovat se bude o reformě zdravotnictví. Pozvání potvrdili například poslanec Boris Šťastný z ODS, dále velký Julínkův kritik, lidovec Ludvík Hovorka, nebo zelená poslankyně Olga Zubová.

Oba posledně jmenovaní odmítli Julínkovy reformy už v pořadu Václava Moravce. V diskusi s náměstkem ministra Pavlem Hroboněm řekli, že zákony prosazuje silou, a kritizovali i jejich obsah, který podle nich nedostatečně definuje zdravotní péči.

 

Právě se děje

Další zprávy