Premiér Jiří Rusnok předal Zemanovi demisi vlády

Domácí Domácí
13. 8. 2013 14:01
Úřednický kabinet nezískal důvěru sněmovny, hlasovalo pro něj jen 93 poslanců z 200.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Jiří Rusnok předal v úterý na Pražském hradě prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády.

Prezident ji přijal, kabinet pověřil výkonem funkce do jmenování nové vlády. Ta by měla vzejít z pravděpodobných předčasných voleb.

Zeman Rusnokovi poděkoval za jeho působení. "Vážený pane ministerský předsedo, dovolte mi, abych vám především velmi poděkoval za práci, kterou až dosud vykonala vaše vláda, a abych vás i vaši vládu pověřil výkonem odpovídajících funkcí až do doby ustanovení nové vlády, jak doufám vlády, která vzejde ze svobodných voleb," uvedl.

Rusnokovi a jeho vládě ve zbývajícím období popřál mnoho úspěchů. Zeman pak bez dalších komentářů pozval Rusnoka na společný oběd.

Rusnokovu překlenovací vládu prezident jmenoval 10. července, a to proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Její důvěru proto poté nezískala, hlasovalo pro ni jen 93 poslanců z 200.

Rusnok: velké změny dělat nehodlám

Rusnok již dříve slíbil, že nehodlá dělat žádné zásadní změny. A zopakoval to i nyní. "Budeme zvažovat, jestli je nezbytně nutné rozhodnout ve věcech, které snesou odkladu," vysvětlil.

Zároveň řekl, že se neobává, že by některé důležité zákony spadly kvůli rozpuštění sněmovny pod stůl. "Výklad legislativy Senátu nebo ústavních právníků je takový, že to tak není. Ty zákony jsou v řádném procesu, a pokud se nevrátí do sněmovny, protože budou vráceny senátem nebo vetem prezidenta, a ten o nich v těchto případech neuvažuje, tak rozhodně mohou být dovedeny v platnost a účinnost," dodal.

Legislativní proces bude navíc pokračovat i poté, co se sněmovna s nejvyšší pravděpodobností rozpustí. Pokud tak bude potřeba, zákony bude na návrh vlády projednávat Senát. Umožňuje to tzv. institut zákonných opatření. Rusnok ale již v úterý řekl, že doufá, že institut nebude muset použít.

O rozpuštění sněmovny by měla dolní komora Parlamentu rozhodovat 20. srpna. O svolání mimořádné schůze požádala ČSSD, TOP 09 a KSČM. Návrh podpořily i Věci veřejné, ODS se naopak nepřipojila.

Prezident Miloš Zeman upozornil, že právě předčasné volby byly při jmenování Rusnokova kabinetu jeho cílem, nehodlá proto rozpuštění sněmovny nijak zdržovat.

"Nebude to odkládat, vím, že se chce sejít na společném jednání s předsedy stran, ale rozhodně nemá zájem to protahovat," popsal v úterý Rusnok po jednání se Zemanem.

Se Zemanem se podle jeho slov shodli na tom, že s rozpuštěním sněmovny není třeba čekat až na okamžik, kdy o všech zákonech rozhodne i Senát. Volby by se tak mohly konat na konci října.

 

Právě se děje

Další zprávy