Premiér Fischer má nové místo přiklepnuto. Bude v EBRD

ČTK ČTK
6. 5. 2010 21:40
Rada rozvojové banky schválila nominaci českého premiéra jednomyslně
Premiér Jan Fischer na snímku ze začátku dubna.
Premiér Jan Fischer na snímku ze začátku dubna. | Foto: Reuters

Londýn - Rada ředitelů Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes v Londýně potvrdila, že nynější český premiér Jan Fischer se stane od 1. září viceprezidentem banky.

Do funkce viceprezidenta Fischera navrhl 21. dubna prezident EBRD Thomas Mirow. Správní rada banky, Rada ředitelů, Fischerovu nominaci dnes jednomyslně schválila, řekl mluvčí EBRD.

Český premiér se sešel před dnešním zasedáním Rady ředitelů s vedoucími představiteli banky v Londýně v úterý během svého volna. Fischer nahradí bývalou slovenskou ministryni financí Brigitu Schmögnerovou, jejíž funkční období viceprezidentky končí 31. srpna.

Mirow při Fischerově nominaci v dubnu zdůraznil, že je "úspěšným a populárním premiérem země, která má dlouhodobé vazby na EBRD". Připomněl také jeho "intenzivní podíl" na evropských záležitostech v rámci summitů Evropské unie.

EBRD vznikla v roce 1991, aby pomohla bývalým komunistickým zemím v Evropě přejít od centrálně plánovaného na tržní hospodářství. Akcionáři banky je 61 zemí. V poslední době se banka mimo jiné podílela na pomoci státům střední a východní Evropy postiženým krizí. O funkci viceprezidenta EBRD v minulosti usiloval i někdejší guvernér ČNB a první úřednický premiér Josef Tošovský.

 

Právě se děje

Další zprávy