Premiér chce změny ve vládě, pozval kritika Bendla

Kateřina Eliášová
23. 10. 2008 19:06
Středočeský hejtman nabídku odmítl
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Mirek Topolánek se chystá po druhém kole senátních voleb rekonstruovat svůj kabinet. Řekl to v rozhovoru, který v pátek otisknou Hospodářské noviny.

"Musíme si teď říct, jestli jsme dobře či špatně komunikovali a zjistíme, že špatně. Musíme si říct, jestli jsme dělali dobré či špatné kroky. Některé kroky budeme muset změnit a s nimi i jejich protagonisty. To snad ani nikoho nepřekvapí," řekl listu Topolánek. Neupřesnil, kdo by měl z vlády odejít, a koho by v ní naopak rád viděl.

Nejčastěji se po krajských volbách, které ODS prohrála, skloňuje jméno ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. On sám ale odmítá dát svoji funkci k dispozici.

O personálních změnách v kabinetu chce premiér s šéfy koaličních stran mluvit až po volbách. "Bylo by nefér, kdyby se mí ministři dozvídali informace prostřednictvím médií. Neřeknu vám hodnocení jediného ministra," uvedl v HN.

Změny by měly nastat, je přesvědčen Čunek

Také lidovci zpytují po volbách svědomí a jejich šéf Jiří Čunek už také mluví o možných ministerských rošádách.

"Nějaké změny by ve vládě nastat měly. Záleží to na premiérovi a my o těchto záležitostech diskutujeme," řekl vicepremiér České televizi a deníku Aktuálně.cz.

Ani on ovšem neprozradil konkrétní jména. "Nebudeme to s veřejností komunikovat do doby, než se my tři dohodneme," vysvětlil.

"Po druhém kole senátních voleb vyhodnotíme výsledky současného vládnutí, a nepochybně přistoupíme k určitým korekcím," doplnil jej šéf třetí koaliční strany - zelených - Martin Bursík. Ten ale mluví zatím jen o programových změnách

Nabídku dostal Bendl

To, že Topolánek myslí výměnu ministrů vážně, potvrdil hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Ten novinářům řekl, že jej krátce po volbách Topolánek do vlády lákal.

"Nabídku jsem skutečně dostal, nešlo o konkrétní křeslo. Nabídku jsem ani v obecné podobě nepřijal, protože pokládám za klíčové, aby v rámci podzimního kongresu ODS došlo k zásadní sebereflexi," řekl Bendl.

On sám si myslí, že by vláda měla některé ministry vyměnit, ale také mlčí o tom které. "Byl bych nerad, kdyby se to všechno svedlo na Tomáše Julínka. Nemyslím si, že to je jenom jeho tvář. Má to širší rozměr," uvedl pro Aktuálně.cz Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy