Premiér chce na vnitru šéfa ÚOHS. Pecina kývl

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 5. 2009 10:37
Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Pecina i premiér Fischer
Designovaný premiér Jan Fischer
Designovaný premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer finišuje se sestavováním své vlády. Na doladění detailů mu nezbývá moc času - prezident Václav Klaus chce kabinet jmenovat už v pátek.

Podle informací Aktuálně.cz je dnes už jasné, že Ivana Langera v čele ministerstva vnitra vystřídá dosavadní předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

"Nabídka mi byla dnes oficiálně učiněna," potvrdil v úterý deníku Aktuálně.cz. "Bylo mi také sděleno, ať dodám formální náležitosti."

Na dotaz Aktuálně.cz, zda nabídku přijme, reagoval: "No, jasně." Zároveň však uvedl, že právnické analýzy, které si zadal, ukázaly, že s funkcí ministra nemůže současně vést Antimonopolní úřad. "Postu šéfa úřadu se proto budu muset vzdát."

Nabídku pro Pecinu dnes potvrdil také premiér Fischer. "Ano, mohu potvrdit, že pan Pecina dostal oficiální nabídku," uvedl jeho mluvčí Roman Prorok.

Ještě týden navíc

Pecina zároveň uvedl, že vedení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže opustí až týden poté, co jej prezident bude do funkce 8.května jmenovat.

Chce totiž ještě jako předseda vést mezinárodní konferenci Competition Day, kterou organizuje právě jeho úřad - coby zástupce předsednické země EU.

"Toho bych se ještě rád zúčastnil jako předseda," říká. "Ale už nebudu podepisovat žádná rozhodnutí, abych nebyl ve střetu zájmů. A po skončení konference 14. 5. z funkce odejdu úplně."

Janota, Kocáb, Miko, slyšel Fischer

Pecinovo prohlášení přišlo pouhou hodinu poté, co končící premiér Mirek Topolánek svému nástupci oznámil, že na ministerstvu financí chce současného náměstka Eduarda Janotu.

I on nabídku Topolánkovu přijal. "Stále však zastávám názor, že nejvhodnějším kandidátem na tuto funkci je Miroslav Kalousek," upozornil.

Kalouskovo jméno se v uplynulých týdnech skloňovalo několikrát. Naposledy s ním předseda ODS vyrukoval v pondělí. Narazil ovšem na odpor šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka.

Eduard Janota
Eduard Janota | Foto: Ludvík Hradilek
Veletoče kolem šéfa státní kasy:
Finance nakonec povede Janota, Fischer souhlasí
Topolánek chce Kalouska, Paroubek nové jméno

Fischer si dnes vyslechl i nominace Strany zelených. Nejmenší vládní strana chce na ministerstvu pro lidská práva nechat Michaela Kocába. Životní prostředí by měl dočasně řídit Ladislav Miko.

Jediným nejasným postem v úřednickém kabinetu tak zůstává křeslo ministra spravedlnosti. Toho mají nominovat občanští demokraté, jejich předseda Mirek Topolánek ovšem zatím s prozrazením jména nespěchá. Spekuluje se ovšem o šéfce Justiční akademie Daniele Kovářové.

 

Právě se děje

Další zprávy