Premiér: Být Němec z ČSSD, už je odvolán

Ondřej Horňák
19. 3. 2006 18:20
Praha - Za chybějící paragraf o tunelování v trestním zákoníku měl podle premiéra nést ministr spravedlnosti důsledky. Ale kvůli této chybě Pavel Němec nepadne.
Premiér Jiří Paroubek.
Premiér Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Ministerský předseda Jiří Paroubek (ČSSD) dnes v diskusním pořadu televize Nova naznačil, že i když se Němcovi nepodaří sjednat nápravu, neodvolá ho.

"Nějaká výměna dva a půl měsíce před volbami je tak trochu zbytečná," řekl Paroubek.

Takové ohledy by však podle svých slov neměl, kdyby to bylo před rokem nebo kdyby byl ministr spravedlnosti členem jeho strany. "Kdyby to byl sociální demokrat, tak bych po něm sáhl už dávno," uvedl premiér.

Němec v reakci na slova premiéra prohlásil, že Paroubkova vyjádření jsou dozvukem sporu o bývalého náměstka Jiřího Vyvadila a odrážejí se v nich stále intenzivnější předvolební námluvy ČSSD a KSČM."

Vyvadil jednal jménem Paroubka s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem; posléze byl odvolán z ministerstva a v pátek se i vzdal taláru soudce.

ČSSD chce záruky

O trestním zákoníku budou poslanci rozhodovat v úterý. Zatím není jisté, zda jej schválí. ČSSD totiž stále váhá, zda kodex, ze kterého vypadl paragraf postihující tunelování firem, podpoří.

Paroubek dnes řekl, že když Němec dokáže "obratným způsobem" zajistit, aby zneužití informací v obchodním styku nadále zůstalo trestným činem, nebude mít vůči němu žádné výhrady.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté chtějí od ministra spravedlnosti záruky, že se ustanovení o tunelování dostane zpátky do trestního kodexu. Paragraf by se do zákoníku mohl vrátit oklikou - při schvalování zákona o úpadku.

Němec dnes ve svém prohlášení, z něhož citovala ČTK, uvedl, že možnost, aby se sporný bod dostal zpět do trestního zákoníku v rámci schvalování zákona o úpadku, zmařila sama ČSSD.

Projde přilepený paragraf?

ČSSD totiž soudí, že by se vrácení paragrafu mohlo "zadrhnout" v Senátu či u prezidenta.

Někteří senátoři totiž již dali najevo, že by obnovení postihu za tunelování firem v rámci jiného zákona nepodpořili. Nelze podle nich upravovat normu, která ještě neplatí.

Němec namítá, že takovou praxi obě komory parlamentu v minulosti již uplatnily.

Paragraf o zneužití informací v obchodním styku ze zákoníku vypadl při projednávání ve sněmovně. Podle Paroubka je za to zodpovědný Němec jako garant zákona. Senát normu zamítl, a dolní komora o ní bude znovu hlasovat. Při tomto hlasování ale sporný paragraf do textu vrátit nemůže. Politici proto hledají jinou cestu.

 

Právě se děje

Další zprávy