Premiér bude řešit náhubkový zákon, připustil změnu

Eva Benešová
12. 5. 2009 17:17
Premiér se chce sejít se šéfredaktory a vymyslet optimální znění zákona
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Takzvaný náhubkový zákon, který médiím zakazuje informovat o obětech trestných činů i v případě, že by se jednalo o vysoké státní činitele, se možná dočká změny.

Premiér Jan Fischer se chce do dvou týdnů sejít se zástupci českých médií. "Spolupracuji na tom s ministrem Kocábem. Na společné schůzce se šéfredaktory si to vyjasníme, a uvidíme, co dál," řekl s tím, že zajistí případné exekutivní kroky.

Otázkou ovšem zůstává, jak se k případné novele postaví poslanci, kteří by museli zákon změnit. Deníku Aktuálně.cz většina z nich tvrdila, že je pro změnu, fakticky pro ni ale nic nedělají. Argumentují tím, že do voleb zákon nestihnou projednat.

Vláda dostane na stůl i poslanecká novela, která by informování povolila v případě, že by to bylo ve veřejném zájmu. Stejná podmínka by se vztahovala i na zveřejňování odposlechů, které je rovněž zakázané.

I u ní poslanci tvrdí, že na schválení nemají dost času. Nikdo z nich se přitom nemá k tomu, aby podpořil zkrácení lhůt pro přijetí zákona.

Poslanci: Jsme pro, ale nestihneme to

"Myslím, že návrh nemá šanci především časovou. Pochybuji, že se stihne projednat do voleb," řekl Aktuálně.cz autor původního zákona Marek Benda z ODS.

Poslanec Marek Benda. Právě on je autorem zákazu zveřejňování odposlechů.
Poslanec Marek Benda. Právě on je autorem zákazu zveřejňování odposlechů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Obdobně skeptičtí jsou i další zákonodárci. Návrh má v současnosti plnou podporu pouze u zelených a komunistů.

V prvním čtení by se k nim přidali i socialisté. "Pak jsme připraveni debatovat o lepší definici veřejného zájmu," vysvětlil šéf jejich poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka.

Poslanci už mají vlastní návrhy, jak veřejný zájem definovat. Podle Olgy Zubové (DSZ) je ve veřejném zájmu všechno, co se týká ohrožení demokracie, života nebo podezření z korupce. Juraj Raninec (ODS) prozměnu chce, aby veřejný zájem nastal tehdy, pokud může být rozhodování poslance jakkoliv ovlivněno.

Podle autorky novely poslankyně Kateřiny Jacques (SZ) jsou ale tyto spekulace liché. "Veřejný zájem byl už jasně definován v jiných zákonech, to není problém," vysvětlila.

Veřejný zájem? Ovlivňování a korupce

Naprosto rozpolcené jsou v postoji k novele občanští demokraté a lidovci. Část z nich se drží Bendova výkladu, podle něhož je primární povinností chránit oběti trestných činů, část naopak toto rozhodnutí označuje za chybu a chce ho napravit.

"Pokud by se přestalo psát o smíchovském starostovi, tak je to jasné šlápnutí vedle," podotkl poslanec František Laudát (ODS), který je už dlouhou dobu rivalem starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Proto prý zvedne ruku pro jakoukoliv "nápravu".

Aby stihla zákon změnit ještě sněmovna v současném složení, musela by vláda urychleně materiál projednat a předložit ho během červnové schůze dolní komory parlamentu. Pro druhé a třetí čtení by pak musela být svolána mimořádná schůze během července. Jedině tak je možné stihnout přehlasování případných vet Senátu či prezidenta.

Obdobná je situace například u zdravotnických poplatků, kdy hejtman David Rath svolal mimořádnou schůzi pro projednání jejich zrušení ještě na květen, aby měla sněmovna dost času na přehlasování horní komory parlamentu a prezidenta. Ti mají na vrácení 30 dní. Pokud této lhůty nevyužijí, považuje se návrh za schválený.

 

Právě se děje

Další zprávy