Přehledně: O co jde v kauze Altner

Red Dom
3. 3. 2007 18:04
Praha - Třináct otázek nepříjemných Jiřímu Paroubkovi, neboli o co jde v kauze Altner versus ČSSD. Přečtěte si v přehledu Aktuálně.cz.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

  • 1. Proč stojí ČSSD před hrozbou, že finančně zkrachuje?

Nezaplatila právníkovi Altnerovi, který pro ni v roce 2000 u Ústavního soudu definitivně vyhrál spor o dnešní stranické sídlo, Lidový dům v centru Prahy. Vítězství u této soudní instance z něj udělalo jednoho z nejznámějších právníků, z ČSSD zase jednu z nejbohatších stran.

  • 2. Kdo je právník Altner?

Letos šedesátiletý muž, který se paragrafy naučil znát na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Jako právník (podnikový) pracoval už před rokem 1989. Má za sebou i několikaletou kariéru správce konkursní podstaty, v této roli se seznámil s někdejším ministrem financí ČSSD Ivo Svobodou a jeho pravou rukou Barborou Snopkovou.

Byl správcem zkrachovalého podniku OSAN, který zadával účetnictví Svobodově firmě Omnia. Správce sociálnědemokratických financí udělal s Altnerem dobrou zkušenost, jak řekl ještě než skončil ve vězení kvůli vytunelování firmy Liberta, a tak se právník dostal k zastupování ČSSD v boji o Lidový dům.

  • 3. Kolik Altner žádá?

Přibližně 19 miliard korun. Částku denně zvyšuje o 8,5 milionu. Samotná odměna činí podle něj 165 milionů, zbytek jsou pokuty a penále.

  • 4. Chce Altner příliš?

Problém není v ceně, ale ve smlouvou dané pokutě a penále. Paroubek označuje 0,3 procenta denně (tedy přibližně 110 % p.a.) za částku v rozporu s dobrými mravy. Fakt ovšem je, že soudy - protože jde o sankční úrok - zatím žádný verdikt, který by Paroubka v jeho tvrzení podpořil, nevydaly. Altner označuje úrok v těchto případech za běžný.

  • 5. Jaký majetek má nyní ČSSD a měla by z čeho Altnerovy požadavky zaplatit?

Jednoznačně nejcennější částí stranického majetku je právě Lidový dům.  Jeho cena se odhaduje mezi 1,5 až dvěma miliardami korun. Není tedy ani teoreticky možné, že by Altner z ČSSD dostal vše, co včetně penále požaduje.

  • 6. Proč soudy přiřkly Lidový dům sociální demokracii?

V roce 2000 tak po předchozí sérii opačných rozhodnutí obecných soudů rozhodl Ústavní soud. ČSSD získala obrovský nemovitý majetek i necelých 200 milionů za nájem, do té doby schraňovaný na vázaném účtu mimo její dosah. Pro verdikt ústavních soudců bylo klíčové, že novodobou ČSSD uznali za nástupkyni exilové a předválečné sociální demokracie.

  • 7. Proč ČSSD Altnerovi nezaplatila?

To ví pouze lidé, kteří se v minulých letech pohybovali v útrobách Lidového domu. Smlouvu s Altnerem podepsal Miloš Zeman, ale k placení se strana neměla ani za Vladimíra Špidly, ani za Stanislava Grosse. Také o tom, proč sociální demokraté přistoupili na tak kruté podmínky, se jen spekuluje. Jedna z verzí říká, že nevěřili v možnost získání Lidového domu, a tak si odměnu Altnerovi nijak pečlivě neohlídali. 

  • 8. Mohou se Altner a ČSSD ještě dohodnout?

Mohou. Ale zatím to tak nevypadá. Altner odmítl i poslední návrh Jiřího Paroubka, že ČSSD zaplatí celkem 126 milionů. Už dříve zaplatila 18 milionů, do notářské úschovy přidala 33 milionů a dalších 93 milionů je připravena tam dát.

  • 9. Jak postupuje Jiří Paroubek?

Jinak než jeho předchůdci. Zjevně si uvědomil nebezpečí, které straně hrozí. Chce se dohodnout a před blížícím se sjezdem ČSSD, kde má být zvolen předsedou strany, se ostře vymezuje vůči Miloši Zemanovi. Kde může, tam připomíná, že kauza Altner je jeho dílo.

  • 10. Za jakých podmínek musí soud vyhlásit konkurs?

K Altnerovu návrhu na konkurz, který už podal k Městskému soudu v Praze, se musí přidat nejméně jeden další věřitel. Altner tvrdí, že ho na své straně má. A pak je důležitá ještě jedna podmínka - Altner musí prokázat nárok na své peníze. Zatím má v ruce jen rozsudek vyřčený soudem první instance. Zákon sice neříká, že toto není důkaz nároku, ale praxe u konkursních soudů ukazuje, že v takovém případě jsou s vyhlášením krachu víc než opatrné.

  • 11. Může v konkursu skončit politická strana?

Může. Ještě se to v případě tak velké a zavedené strany, jako je ČSSD, nestalo.

  • 12. Co by to znamenalo?

Prakticky její konec. Přišla by o celý majetek a naopak by za sebou nechala nesplatitelné dluhy.

  • 13. Co by se dělo, kdyby soud vyhlásil bankrot ČSSD?

Zásadně by se změnily politické poměry. Zanikla by totiž strana, za níž v loňských volbách stálo 1,7 milionu voličů. A také jediná demokratická levice v parlamentu.

Na tom, zda by představa takové apokalypsy na politické mapě ovlivnila rozhodování konkursního soudce, se experti neshodnou. "Soud by byl pod velkým tlakem neposlat ČSSD do konkursu, protože by domyslel následky," uvedl politický komentátor Petr Nováček v Radiožurnálu Českého rozhlasu. "Třeba by právě proto rozhodl opačně," oponoval mu právník Tomáš Sokol.

 

Právě se děje

Další zprávy