Přehled majetků ukázal, že metropoli povedou milionáři

Kateřina Eliášová
5. 11. 2010 15:42
Majetková přiznání nových pražských zastupitelů odhalilo několik milionářů
Podniká a možná bude zase starostou. Milan Richetr ODS letos pomohl půlmilionem na kampaň
Podniká a možná bude zase starostou. Milan Richetr ODS letos pomohl půlmilionem na kampaň | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podrobné zkoumání majetkových přiznání nových pražských zastupitelů za ODS a ČSSD odhalilo, že si pražští politici díky členství ve statutárních orgánech dokáží vydělat bokem miliony korun.

V pražském zastupitelstvu ale po komunálních volbách usednou i politici, kteří se stali milionáři z jiných důvodů, i to na ně přiznání majetku prozradilo.

Buď mají výnosné podnikání, jako například pražský radní Milan Richter (ODS) nebo je zaopatřila rodina, což se stalo v případě pražské zastupitelky a členky výkonné rady ODS Aleksandry Udženija.

Její otec Ranko Pecič, rodinný přítel prezidenta Václava Klause, své dceři loni daroval 8,7 milionů korun. Další milion jí ročně plyne z pronájmu nemovitostí.

Její běžný plat radní Prahy 2 je pro ni spíše příjemné kapesné. Svědčí o tom i fakt, že si nedokázala přesně vybavit, jak vysoký vlastně je.

Půl milionu pro ODS

Movití členové pražské ODS letos dokonce straně vydatně vypomohli v předvolební kampani. Milan Richter a Boris Šťastný věnovali ODS na kampaň každý po půl milionu korun.

"Mám prosperující společnost. Už sice nezasedám v jejích orgánech, ale mám z ní příjem, což mi umožnilo dát tak velké peníze," vysvětlil tehdy Šťastný, proč si může dovolit straně věnovat tak velkorysý dar.

Z jeho majetkového přiznání je patrné, že loni vedle poslaneckého platu vydělal téměř dva miliony korun. Šťastný je spolumajitelem firmy na sportovní zboží, peníze bere i za to, že radí Správě Pražského hradu.

Náměstek primátora Milan Richter vedle své funkce na magistrátu a zastupitelského mandátu v Praze 10 podniká, ročně mu to přinese 800 000 tisíc korun. Za poslední čtyři roky dokázal vydělat více než 11 milionů korun. Kromě toho vlastní byt v Praze 10 a dva luxusní vozy - jeden značky Bentley GT Continental (rok výroby 2006) a druhý Rolls Royce model 20-25 (rok výroby 1935).

Akcie za 45 milionů

Movitým zastupitelem je i vysoce postavený manažer firmy ČEZ Vladimír Schmalz. Loni si koupil 50 tisíc kusů akcií ČEZu při ceně 243,5 koruny za akcii. Při současném tržním ocenění na hladině 900 korun přitom akcie mají hodnotu 45 milionů.

Vedle toho je členem hned několika dozorčích rad.

Zbohatnou se dá právě díky vysokým odměnám ve statutárních orgánech městských firem. Je to případ šéfa finančního výboru pražského magistrátu a šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského, který jen loni získal díky členství v dozorčích radách a představenstvech městských firem téměř sedm milionů korun. Pražský radní Ondřej Pecha (ODS) ještě coby řadový zastupitel (radním je pouze poslední rok) vydělal ve statutárních orgánech městských společností 1,7 milionu korun. Čtyři miliony korun je výše odměn, kterou v přiznání uvedl pražský zastupitel za ODS a majitel Paláce Akropolis Pavel Hurda.

 

Právě se děje

Další zprávy