Preference: ČSSD by s komunisty měla většinu

Domácí Domácí
16. 4. 2010 14:20
Palácový převrat a pád Topolánka zatím ODS nepomohl
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přestože vyměnila stranického lídra, Občanská demokratická strana zřejmě nadále ztrácí podporu voličů.

Podle průzkumu volebních preferencí, které agentura STEM zjišťovala v době, kdy už bylo znám výsledek palácového převratu v bývalé vládní straně, ztrácí ODS na svého největšího soupeře ČSSD zhruba devět procent hlasů.

Proti minulému průzkumu z března přišla o více než 1,5 procenta. Sociální demokraté zůstali ve stejném meziměsíčním srovnání na svém.

Volební model, který STEM odhaduje na základě preferencí, pak dává sociálním demokratům parlamentní většinu, pokud by se jejich spojenci stali komunisté. Obě levicové strany by daly podle STEM dohromady 104 hlasů.

Pravice pod stovkou

Voliči by podle dubnového průzkumu STEM zvolili do sněmovny šest stran. Kromě zmíněných sociálních demokratů, komunistů a ODS by získaly mandáty ještě TOP 09, lidovci a strana Věci veřejné.

Naopak Strana zelených či Zemanova Strana práv občanů jsou podle tohoto průzkumu téměř dvě procenta pod hranicí, která vstup do sněmovny zaručuje. U menších stran přitom podle autorů počítá výsledek průzkumu s chybou plus mínus 1,5 procentního bodu (u velkých stran 2,5 procentního bodu).

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u všech dotázaných, tedy včetně těch, kteří uvedli, že neví, koho by volili, nebo že by nevolili žádnou stranu.

Volební model, který z preferencí STEM propočítává, by dal sociálním demokratům několik možností, jak sestavit vládu. S komunisty by měli zmíněné 104 mandáty. ODS by spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými měla 86 mandátů. Lidovci by disponovali silou 10 mandátů.

Průzkum po převratu

Agentura STEM, která před volbami zpracovává také interní průzkumy pro sociální demokraty, se ptala na volební postoje voličů v první dubnové dekádě.

Průzkum tedy začal ve stejný den, kdy bývalý lídr ODS Mirek Topolánek oznámil, že odstupuje z volební kandidátky a předá vedení strany Petru Nečasovi.

Svou ochotu jít volit deklarovalo v průzkumu 52 procent dotázaných, 15 účast ve volbách jasně odmítlo, třetina zatím svoji účast zvažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy