Předseda sněmovny Vlček: Místopředsedu? To nechci

Martina Macková
14. 11. 2008 13:15
Přestřelka Vlček-Paroubek pokračuje
Dnes vlivný ústavní činitel, zítra jen předseda výboru?
Dnes vlivný ústavní činitel, zítra jen předseda výboru? | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Předseda Jiří Paroubek jedná s premiérem o židli předsedy sněmovny. Na té ale sedí Miloslav Vlček (ČSSD) a ten ji nechce dát jen tak lehce.

I když spolu straníci mluví, do médií posílají rozdílné vzkazy. Paroubek říká, že mu o funkci jde až v poslední řadě a Vlček? Ten odmítá, že by namísto předsedy sněmovny měl vzít šéfovské místo ve vlivném rozpočtovém výboru.

O šéfovi klubu nechci spekulovat

O tom, že post vlivného výboru bude k dispozici se spekuluje v souvislosti s tím, že by jeho předseda Bohuslav Sobotka měl vzít funkci předsedy poslaneckého klubu. "Ten předseda rozpočtového výboru není adekvátní nabídka vůči předsedovi Poslanecké sněmovny," uvedl ale včera Vlček v TV Prima.

Co by bylo adekvátní, ale nechce specifikovat. ČSSD jako opoziční strana by mohla svého člověka posadit na post místopředsedy sněmovny. To ale Vlček dopředu odmítá.

"To bych nechtěl. Aby se místopředsedové kvůli mně museli převolit, to by nebylo dobré řešení," řekl dnes Aktuálně.cz. Co by bylo řešením, není jasné. Strana ještě hledá nového předsedu poslaneckého klubu za Michala Haška, který se stane jihomoravským hejtmanem a opustí sněmovnu.

O tom, jestli by tento post přijal, nechce Vlček mluvit. "Nebudu spekulovat. Až se to stane, pak se vyjádřím," řekl Aktuálně.cz.

Foto: Ludvík Hradilek

Peníze nejsou na prvním místě

Vlčka by ztráta postu předsedy sněmovny stála zhruba 80 tisíc korun navíc měsíčně a velký vliv. Jako třetí nejvyšší ústavní činitel může například také podepisovat smlouvy a v rámci českého předsednictví ho čeká nespočet zahraničních cest a důležitých setkání. On sám tvrdí, že o peníze v žádném případě nejde.

"Je neuvěřitelné, co se děje. Všude čtu, že mně jde o vysoký plat předsedy. Ale to tak není. Před několika lety jsem byl vážně nemocný a téměř jsem zemřel. Na prvním místě je u mě rodina a jiné věci než funkce a z nich vyplývající požitky," řekl Aktuálně.cz Vlček.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) si přes média začal posílat vzkazy s předsedou strany Jiřím Paroubkem, který má od ODS nabídku na jeho post, tento týden.

Nejprve ve sněmovně na dotazy Aktuálně.cz řekl, že mu nepřipadá fér, když se o něm mluví a nikdo nemluví s ním. "Je to o mně beze mě. Příkaz, ani ze strany, abych odešel, poslouchat nebudu. Musí za mnou někdo přijít."

Včera Vlček pro TV Prima uvedl, že má informace o již podepsané dohodě, která stvrzuje mimo jiné i výměnu funkcí. Paroubek podle serveru ihned.cz kontroval: "Celé si to vymyslel, je to jeho psychický problém."

I když se výroky ostří, Vlček tvrdí: "My s panem předsedou nemáme žádný problém."

Dnes se Vlček nechce k výrokům již vyjadřovat. Na dotazy, co si myslí o vyjádření předsedy Paroubka o jeho stavu, odpovídá: Bez komentáře.

 

Právě se děje

Další zprávy