Předčasné volby zřejmě projdou, i přes odpor komise

Eva Benešová
27. 5. 2009 18:10
Pro bude zřejmě většina senátorů ODS a ČSSD
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústavní komise senátu se postavila proti předčasným volbám. Odmítá je kvůli protiústavnosti. Přesto zákon v Senátu zítra s nejvyšší pravděpodobností projde.

"Navržený ústavní zákon míří proti smyslu ústavy..., zasahuje do vztahů mezi poslanci a občany. Jeho přijetí rozhodně není jedinou cestou, jak dosáhnout předčasných voleb," píše se v usnesení, které komise přijala.

Její členové tvrdí, že účelové změny ústavy nesmí horní komora připustit. Místo toho se snaží prosadit schválení vlastního plánu na dosažení předčasných voleb.

Ten počítá s tím, že pokud by více než 101 poslanců souhlasilo s rozpuštěním sněmovny, mohl by prezident vyhlásit předčasné volby.

Šance je, míní senátoři

Nynější postup poslanci odmítají. Mají za to, že by mohl být zneužit pro něčí prospěch.

O zkrácení volebního období bude horní komora parlamentu rozhodovat už ve čtvrtek. I přes výhrady senátní komise budou předčasné volby zřejmě schváleny. Pro jsou obě velké strany ODS a ČSSD.

"Já sám budu proti, ale myslím, že většina kolegů bude pro. Návrh bude podle mého názoru schválen," řekl dnes předseda ústavně-právního výboru senátu Jaroslav Kubera (ODS).

"Domnívám se, že kdo nebude pro, tak vytáhne hlasovací kartu, tím se odhlásí a v podstatě pomůže návrh schválit. V Senátu se totiž vychází z počtu přítomných, nikoliv všech senátorů," dodal Kubera.

Kompromisní varianta něco za něco

Ke schválení zákona je nutná tří pětinová většina. Protože se jedná o ústavní zákon, není možné, aby sněmovna přehlasovala usnesení Senátu.

Senátoři ovšem připouští ještě jednu možnou variantu. Zítra by mohli projednávání přerušit, a vrátit se k němu až poté, co sněmovna schválí jejich plán jak dospět k předčasným volbám.

"To je skutečně možné. Já ovšem nejsem pro, aby se poslancům řeklo, děláte to špatně, ale tentokrát vám to ještě odpustíme, ale příště už to budeme dělat správně," řekl místopředseda senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). 

 

Právě se děje

Další zprávy