Před volbou Švejnar objede zemi. V lednu a za svoje

Martina Macková
20. 12. 2007 11:58
Za prezidenta by si ho přáli hlavně lidé z měst

Blog Jana Švejnara
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Prezidentský kandidát Jan Švejnar se chystá udělat "kolečko" po zemi, jejímž prezidentem by se chtěl stát. V lednu zřejmě navštíví několik českých a moravských měst.

Kampaň si podle všeho bude platit sám. Sponzory zatím odmítá. Řádově by ho mohla přijít na několik set tisíc korun.

Klausův soupeř: Velká města favorizují Švejnara - ČTĚTE ZDE

"Chci se vejít do půl milionu. Platím si to sám, chci zůstat nezávislý," řekl v rádiu Impuls.

Jak přesně bude kampaň vypadat, kam a kdy kandidát pojede, není jasné. Podle všeho Švejnar ani jeho lidé zatím přesné plány nemají.

"Je v plánu výjezd do několika větších měst, podrobnosti nebudeme zatím sdělovat. Organizační tým na tom pracuje," řekla Švejnarova mluvčí Klára Pospíšilová. Švejnar by mohl čekat podporu právě ve velkých městech. Exkluzivní průzkum Aktuálně.cz to potvrdil ještě předtím, než ekonom svoji kandidaturu oznámil.

Kampaň není nutná

Švejnar ale v podstatě kampaň dělat ani nemusí. Volí ho totiž zákonodárci, a ne přímo lidé. Že prezidentský kandidát ale kampaň přesto podnikne, slíbil na podzim předseda zelených Martin Bursík. V době, kdy nebylo jasné, kterou osobnost strany pro boj o Hrad vyberou.

Nyní se ale zdá, že Švejnara do poznávacích výjezdů nutit nebude. "Nechtěli jsme, aby volba prezidenta byla jen na dohadování v parlamentu. Počkáme, s čím pan Švejnar přijde, pak můžeme s něčím případně pomoci," řekl Aktuálně.cz Samuel Kašpar, asistent ministra Bursíka.

Foto: Ludvík Hradilek

Kdo se bude na kampani podílet, není jasné. Kolem Švejnara zatím není žádný silný tým, který by pro něj cesty zajistil, pracují pro něj spíš jednotlivci.

Americký ekonom, který zítra opět odlétá za rodinou do USA, se zatím nedohodl ani s lidmi, kteří doposud spolupracovali a podporovali Jiřího Dienstbiera.

Bývalý ministr zahraničí Švejnara poté, co si ho vybrala ČSSD a zelení, jednoznačně podpořil.

Sám Dienstbier už před konečným výběrem Klausova soupeře s malým týmem jednal a prezentoval se i v regionech.

"Byli bychom ochotni spolupracovat, ale samozřejmě záleží na dohodě," řekl Aktuálně.cz Milan Hamerský, který už dříve spolupracoval s Jiřím Dienstbierem.

 

Právě se děje

Další zprávy