Před volbami slibují, po volbách neplní

Petr Holub, Adéla Čtvrtečková
20. 4. 2006 0:00
Praha - Před volbami jsou politici schopní slíbit voličům modré z nebe. Pamatujete si ještě, co nám slíbili před volbami 2002? A co splnili? Uvnitř: GRAFIKA
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Sliby o nižších daních a sociálních odvodech, vyšších důchodech a dětských přídavcích, nových dálnicích, univerzitách a sociálních službách se na voliče hrnou ze všech stran.

Češi by už mohli být dost rozumní, aby jim příliš nevěřili. Něco podobného, i když v menší míře, totiž zažili před čtyřmi lety.

Na sliby tehdy vsadila zejména ČSSD. Když její lídři v posledních týdnech před volbami objížděli kraje, nebyli rozhodně na sliby skoupí.

Zařídíme plošné přídavky na děti a porodné ve výši 50 tisíc korun za jedno dítě. Platy učitelů dosáhnou 130 procent průměrné mzdy, vytvoří se 200 tisíc nových pracovních míst. Na dálnice půjde nejméně 50 miliard korun, Ústecko a Ostravsko se mohou dohromady těšit na 40 miliard, aby mohly revitalizovat zničenou krajinu. Mladí dostanou novomanželské půjčky na zařízení první domácnosti a také tím se umožní dostavět dvakrát víc bytů než dosud - až 50 tisíc bytů ročně. Staří budou mít zadarmo léky a každý motorista 90 tisíc korun na nákup nového auta.

Také díky těmto slibům ČSSD vyhrála volby.

Po čtyřech letech je účet z větší části neproplacený.

Foto: Tomáš Daněk

Dálnice, půjčky, porodné...

Nejlépe vyšel slib s dálnicemi. Od roku 2003 do letošního roku vzniklo 110 kilometrů dálnic, především do Hradce Králové a směrem do Zlína a Drážďan. Při průměrné ceně půl miliardy korun za kilometr se slíbená částka utratila.

Horší už je to s revitalizací. Namísto utracených 40 miliard se pouze vypsaly veřejné zakázky celkem do výše deseti miliard korun. Nejvíce to bylo letos celkem za 4,5 miliardy.

Už od prosince 2004 fungují novomanželské půjčky 300 tisíc korun, letos rozšířené o dotaci na rekonstrukce. Skutečně se staví víc bytů, nárůst se ale loni zastavil na 33 tisících.

Tento měsíc berou rodičky poprvé dvojnásobné porodné. Sedmnáct tisíc je ale třetina slíbené částky. Plošné přídavky, k jejichž prosazení se podle ministra Zdeňka Škromacha "zatím nenašla politická vůle", a porodné přecházejí do volebního programu na rok 2006, ovšem v dvojnásobné výši oproti minulým slibům.

Platy, nezaměstnanost, dotace na auta...

Učitelské platy se od roku 2002 sice zvýšily o pět tisíc (téměř o třetinu), do hranice 130 procent průměrného platu však chybí ještě jednou tolik.

Po minulých volbách bylo podle údajů ČSÚ v Česku 4,8 milionu pracovních míst, tedy stejně jako loni na podzim. Vládním politikům zbývá výmluva, že místa sice vytvořili, jiná však byla zrušena.

"Vytvořili jsme jich 285 tisíc. Důvodem poměrně vysoké nezaměstnanosti je však to, že země díky pravici zahájila restrukturalizaci svého průmyslu v podstatné míře až za našich vlád," hájí ČSSD premiér Jiří Paroubek.

Léky zdarma smetla brzy po volbách tehdejší ministryně zdravotnictví Marie Součková s tím, že rozhodujícím kritériem nemůže být věk pacientů, ale medicínské hledisko. A doplatky penzistů na léky se naopak zvýšily.

A dotace na nová auta? Ani tu šoféři nedostanou. "Zapadlo to proto, že přece jen nějaké prostředky ze státního rozpočtu by na to potřeba byly, v řádu jednotek miliard, a to v té době nebyla vláda ochotna akceptovat," vzpomíná v MF Dnes bývalý ministr dopravy Jaromír Schling.

Státní příspěvek na auta podle něj rychle zarazilo ministerstvo financí. Schling nyní rezolutně popírá, že šlo jen o předvolební populismus.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sliby mimo reálný rámec

"Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí. Byli bychom blázni, pokud bychom trvali na něčem, co není ekonomicky reálné, a tlačili zemi do větších schodků jen proto, abychom prosadili naše politické sliby," vysvětlil už v roce 2003 deníku MF Dnes ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle něj však slibovat nesplnitelné chyba nebyla. "Pokud vaši konkurenti používají dryáčnické metody, jste tlačeni k tomu, abyste na podobné metody přistupovali. Příští kampaň už bude úplně jiná," sliboval tehdy Sobotka.

Jenže letos tyto "tlaky" zažívá ČSSD nejspíš znovu. Příklad? Slib, že za narození prvního dítěte dostane rodina 60 tisíc korun, za třetí pak 120 tisíc.

Ministr zemědělství Jan Mládek to vysvětlil v Hospodářských novinách: "Podívejte, samozřejmě že racionalita dostává zabrat. Pravicová strana se změnila v sociálně lidovou a také nabízí kdeco. To je věc, které se v této chvíli těžko čelí. Řekněme to tak, že obě strany slibují o něco více, než jsou schopny splnit," uvedl.

"ČSSD nikdy své sliby neplnila a plnit nebude. Chce českou veřejnost znovu podvést," prohlásil místopředseda ODS Petr Nečas.

Ministr Škromach oponuje: "Některé věci se nedají prosadit za jedno volební období. A určité věci jsme nemohli prosadit kvůli koaličním partnerům," říká ministr práce.

Sliby ano, reformy ne

To je podle politologa Tomáše Lebedy ukázkový a chytrý argument. "Každá strana před volbami ví, že po volbách bude muset jít na určité kompromisy se svými koaličními partnery. To ji vlastně vede k té strategii, že před volbami slibuje mnohem více, než vlastně je schopná splnit," míní.

"Pokud něco voličům slíbí a po volbách to nesplní, tak samozřejmě má vždycky velmi dobrou výmluvu, a je to svým způsobem i pravda, že prostě vládla v koalici a její koaliční partneři měli jiný program, a museli dělat nějaký kompromis. Odpovědnost za ty slíbené kroky tady prostě není," dodává.

Obecně mají předvolební sliby stejný půdorys. Zařídíme rychlý ekonomický růst, který umožní snížit daně a zvýšit sociální dávky. O nutných úsporných reformách se přitom nemluví.

 

Právě se děje

Další zprávy