O ombudsmanovi se rozhodne v 2. kole, výsledek může ovlivnit pohrůžka Milionu chvilek

Radek Bartoníček Domácí Radek Bartoníček, Domácí
Aktualizováno 12. 2. 2020 14:50
V prvním kole tajné volby veřejného ochránce práv nikdo neuspěl. K vítězství bylo třeba nadpoloviční většiny hlasů. Stanislav Křeček získal 66 hlasů, Vít Alexander Schorm 47 hlasů a Jan Matys 20 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba 90 hlasů. Výsledek druhého kola může ovlivnit spolek Milion chvilek pro demokracii, který pohrozil demonstrací, pokud bude zvolen Stanislav Křeček.
PŘÍMÝ PŘENOS: Jednání Poslanecké sněmovny | Video: Poslanecká sněmovna

Více o výsledku prvního kola volby veřejného ochránce práv čtěte zde.

Rozpravu, která proběhla před hlasováním, rozproudil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který na plénu nařkl ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka, že rozeslal některým předsedům stran esemesku, ve které vyhrožoval, že prý budou mít problémy, pokud zvolí Křečka.

"Dozvěděl, že Šimon Pánek, představitel organizace Člověk v tísni, která údajně pomáhá lidem, posílá předsedům politických stran esemesky, ve kterých jim jaksi dává najevo, v podstatě jim vyhrožuje, že budou mít problémy, když budou volit Stanislava Křečka," tvrdil Foldyna.

Podle Markéty Pekarové Adamové je to však lež. "Žádnou takovou zprávu jsem nedostala," řekla předsedkyně TOP 09. SMS nedostali ani předsedové Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan (starostové), Ivan Bartoš (Piráti) či Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Proč tady lžete?" ptal se Jurečka Foldyny. 

Výroky poslance Foldyny vyvrátil sám Šimon Pánek. "Já jsem s dětmi na horách a nikdy žádné výhružné SMS ani jiné výhružné zprávy neposílám," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Někteří poslanci se ohradili také proti slovům Foldyny, že Člověk v tísni "údajně pomáhá lidem". "Já bych chtěla vyzvat kolegy z ČSSD, aby se omluvili za slova, která tady řekl jejich kolega vůči Člověku v tísni. Protože pokud tady zaznělo, že údajně Člověk v tísni pomáhá lidem, tak myslím, že je zapotřebí se proti těmto slovům jasně vymezit," prohlásila poslankyně ODS Jana Černochová.

Následně vystoupil místopředseda klubu ČSSD Ondřej Veselý řekl, že Foldyna formuloval svůj osobní názor. "Není to názor ČSSD. ČSSD si je vědoma plně toho, jakou práci odvádí Člověk v tísni v České republice i ve světě a s tím názorem nemáme nic společného," sdělil Veselý.

V debatě došlo také na spolek Milion chvilek pro demokracii, jehož zástupci vydali v úterý navečer prohlášení, že svolají demonstrace, pokud sněmovna zvolí Stanislava Křečka. 

"To si z nás Andrej Babiš snad už opravdu dělá… legraci! Tak nejprve prezident Zeman navrhne na post ombudsmanky paní (Ur)Válkovou a pak se dozvíme, že poslanci hnutí ANO dostali od pana Faltýnka doporučení volit neméně hrozného Stanislava Křečka? Jako vážně?" ptají se zástupci spolku, kteří připomínají některé kauzy spojené s Křečkem.

"Vážně se má stát veřejným ochráncem práv člověk, který neoprávněně používal titul JUDr.? Vážně se má stát veřejným ochráncem práv člověk, který během normalizace vynášel do nebes socialistickou revoluci a socialistické volby? Vážně chceme ombudsmanem udělat člověka, který svými výroky utvrzoval režim v době, kdy současná ombudsmanka Anna Šabatová seděla ve vězení za šíření letáků informujících o tom, že ke komunistickým volbám lidé povinně chodit nemusí?" pokračují aktivisté.

Tlak Milionu chvilek pro demokracii však u některých poslanců vyvolal tu reakci, že se právě kvůli hrozbě demonstracemi rozhodli pro volbu Křečka. "Nechtěli jsme volit nikoho. Ale v České republice se nám rozmáhá takový nešvar, že se stále častěji pořádají štvanice na jakékoliv osoby, které využívají ústavního práva někam kandidovat. Tedy ne že podporují svého kandidáta, ale dělají štvanici na člověka, který se mi nelíbí. Včera jsem zaznamenal nějakého chvilkaře, že by demonstrovali proti panu Křečkovi, tak jsme se rozhodli podpořit pana Křečka," oznámil například Václav Klaus mladší (Trikolóra).

Někteří poslanci ale postup Milionu chvilek hájí. "Měli bychom podporovat to, že někdo vyjádří názor. A vyjádřit ho může i tím, že demonstruje," uvedl poslanec Jan Čižinský (Praha sobě). 

Podle zdroje blízkého klubu hnutí ANO, s nímž před hlasováním hovořil deník Aktuálně.cz, však nátlak Milionu chvilek nahlodal i některé poslance ANO, kteří Křečka volit nechtěli. Zároveň se ale k poslancům ANO dostaly obavy řady zaměstnanců úřadu Veřejného ochránce práv, podle kterých by Křeček nebyl schopný zajistit kvalitní činnost úřadu.

Volba ombudsmana

Nového ombudsmana za dosluhující Annu Šabatovou budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. O místo se v tajné volbě utkají někdejší poslanec ČSSD a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a advokát Jan Matys.

Pokud bude odpolední první kolo volby neúspěšné, druhé se uskuteční už v podvečer, zřejmě od 18:00.

Spor o Křečka

Když se Stanislav Křeček ještě jako poslanec ČSSD loučil v dubnu 2013 s Poslaneckou sněmovnou, protože byl zvolený zástupcem veřejné ochránkyně práv, prohlásil: "Bylo mi tady s vámi dobře. Ale jak by napsal ruský autor 19.
století, odcházím pracovat do vzdálené gubernie, ale věřím, že i tak se budeme setkávat. Děkuji vám za to, co jsem tady s vámi mohl prožít. Přejme si hodně
štěstí vzájemně, určitě se ještě uvidíme. Děkuji vám." Na mysli měl Brno, kde tento úřad sídlí.

Křeček tehdy získal v tajných volbách 83 ze 164 možných hlasů. Byl zvolen, přestože si veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský přál za svého zástupce odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera, který ale dostal jen 37 hlasů.

Přes tajnou volbu bylo jasné, že Křečkovi velmi pomohlo to, že jeho sociální demokracie měla v té době ve sněmovně nejsilnější klub, který měl 66 poslanců. Pro připomenutí: Křečka nominoval v roce 2013 Senát a také prezident Václav Klaus.

Uteklo téměř sedm let a o Křečkovi se opět ve sněmovně velmi čile debatuje. Přestože jeho ČSSD má nyní jen patnáct poslanců a dosluhující veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dala najevo, že Křeček rozhodně není vhodný nástupce, tento bývalý sociální demokrat má opět šanci na zvolení. Navzdory tomu, že mu je 81 let a má proti sobě hned dva protikandidáty - vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Za exposlancem ČSSD Křečkem totiž stojí někteří poslanci ze sociálnědemokratického klubu. "Máme doporučení, s kterým přišel předseda Jan Hamáček a zastupující místopředseda Roman Onderka, abychom volili Stanislava Křečka," prozradil předseda klubu Jan Chvojka.

Jeden z poslanců ale Aktuálně.cz řekl, že rozhodně celý klub nebude pro Křečka. "Několik jednotlivců ho nebude volit. A to jak kvůli věku, tak proto, že ve skutečnosti by práva občanů ani nehájil," uvedl důvěryhodný zdroj z ČSSD.

Stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců

Křečka také podporují někteří komunisté, celý klub SPD Tomia Okamury a také přinejmenším část klubu hnutí ANO. Množství poslanců ANO, kteří se rozhodnou vhodit hlas Křečkovi, rozhodne o tom, zda tento muž bude skutečně veřejným ochráncem práv zvolen.

Informace o poslancích ANO se různí, podle Deníku N je ale jisté to, že předseda klubu Jaroslav Faltýnek jim doporučil, aby volili Křečka. Tedy kandidáta prezidenta Miloše Zemana, ke kterému má předseda ANO a premiér Andrej Babiš velmi blízko.

Kandidáti na ombudsmana: Stanislav Křeček, Vít Alexander Schorm a Jan Matys.
Kandidáti na ombudsmana: Stanislav Křeček, Vít Alexander Schorm a Jan Matys. | Foto: Aktuálně.cz

Proti němu sice velmi silně vystupují poslanci TOP 09, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a ODS, ovšem ve sněmovně jsou v menšině. I kdyby se všichni poslanci těchto klubů rozhodli pro zvolení některého kandidáta, dají dohromady jen 68 poslanců. Ke zvolení je potřeba nadpoloviční většina ze všech poslanců, kteří se hlasování účastní.

Opozice však jednotná není. Zatímco ODS už avizovala, že podpoří Matyse, lidovci ve středu oznámili, že jejich kandidátem je Schorm. "V případě pana Schorma vnímáme, že to je člověk, který byl blízkým spolupracovníkem (někdejšího ombudsmana) Otakara Motejla, který dokázal naplňovat velmi kvalitně požadavky na to, jak tento člověk má pracovat. Jeho profesní kariéra je také hájení zájmů České republiky u Evropského soudního dvora, takže ho vnímáme jako člověka, který prokázal své kvality a má velmi dobrou reputaci u svých bývalých kolegů," uvedl šéf KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy