Před kampaní omezím létání, říká Schwarzenberg

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
29. 4. 2012 20:04
Stejně začne až po senátních a krajských volbách, dodává předseda TOP 09 v rozhovoru
Při kampani omezím létání a budu doma.
Při kampani omezím létání a budu doma. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je prezidentským kandidátem, kterého už nominovala jeho strana i politické dvojče Starostové a nezávislí a který se ke své kandidatuře hlásí.

Netají se tím, že ctil Václava Havla (určitou dobu byl i jeho kancléřem), ani tím, že si nerozumí se současným prezidentem Václavem Klausem.

Netvrdí, že je favoritem prezidentské volby ("na první pohled by musel zvítězit kandidát sociální demokracie"), boj o Hrad ale nevzdává ("boje, kde jsem prohrával, mě bavily víc").

Ve vládě chce zůstat i po dobu prezidentské kandidatury, jen zahraniční cesty ve druhé polovině roku přece jen omezí, tvrdí.

A.cz: Dá se skloubit prezidentská kampaň se zahraničními cestami, s aktivitami ve vládě?

Já vám něco řeknu: to není jako kampaň do sněmovny, kde člověk musí být všude. Prezidentská kampaň má jiný ráz. Přiznávám, že většinu zahraničních cest, které mám v tomto roce, se snažím nacpat do první poloviny tohoto roku. A intenzivní kampaň bude beztoho spíše po senátních a krajských volbách.

A.cz: Jaké si v přímé volbě dáváte šance?

Na první pohled to vypadá, že by musel zvítězit kandidát sociální demokracie. Ale člověk neví, co se stane během tohoto roku. Pro mě to vypadá na první pohled dosti nepříznivě, nicméně to mi ještě nikdy nevadilo, naopak mě boje, kde jsem prohrával, bavily více, než když bylo vítězství jisté.

Český národ? Dokážeme ukrást celý most...
Český národ? Dokážeme ukrást celý most... | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Máte už představu o kampani, máte už lidi, kteří vám s ní pomáhají?

Ještě ne. Kampaň bude dosti pozdě. S některými lidmi mluvím, ale tým ještě není pohromadě.

I Evropa bude mé téma

A.cz: Bude založena na postoji k Evropě?

Součástí bude jistě i evropská politika. Ještě nejsme na okraji, ale už jsme tím směrem vykročili a už nejsme ve středu.

A.cz: Každý kandidát bude financovat kampaň jinak. Ve vašem případě řekla TOP 09 i Starostové, že ji budou hradit. Dáte ale do ní i nějaké své peníze?

No, už jich nemám mnoho, majetek jsem už předal, většinu synovi nebo už dávno nadaci, takže už toho sám tolik nemám. Něco zajisté budu věnovat v rámci svých možností.

Že si nerozumím s Klausem je známé

A.cz: Co byste případně dělal jinak než Václav Havel a Václav Klaus?

Všichni tři jsme dosti různé osobnosti. Velice dobře jsem znal a ctil - a dodnes ctím - Václava Havla. Ale i s ním jsem samozřejmě měl odlišné názory. Kde mám odlišné názory s Václavem Klausem je dostatečně známé.

Ale každý, kdo se na Hradě octne, si musí vytvořit vlastní politiku, neboť situace České republiky dnes je naprosto odlišná od roku 1993. I od doby, kdy nastoupil Václav Klaus, se tento stát i Evropa naprosto změnila. Je tu i změna generací. Každý člověk musí najít svůj způsob.

Přirozený nástupce? Kalousek

A.cz: Vy jste před několika lety český národ, kterému byste chtěl dělat prezidenta, charakterizoval zhruba takto: nakoukli jsme do Evropy a řekli jsme si, že to není nic pro nás a šup zase zpátky. Jak na tom jsme podle vás teď?

Pořád tam ještě jsme, ale všem, kteří to chtějí i nechtějí slyšet, že se tam necítíme dobře. A že jsme odhodláni tam zlobit. A navíc jsme velice šikovný národ, jak jsem teď zjistil z novin - jsme schopní ukrást i železniční most. To na mě udělalo hluboký dojem, když jsem četl, že na Chebsku ukradli celý železniční most. Kde je tohle možné?

Schopných politiků není mnoho.
Schopných politiků není mnoho. | Foto: Ludvík Hradilek

Vůči českému národu je to ale sebekritický postoj, vždyť jsem jeho součástí. Mě jenom někdy zlobí, jak se chováme, takové případy mě štvou. Byl bych radši, kdybychom měli pověst jako Norové, Švýcaři nebo Švédové. Byl bych poněkud šťastnější.

A.cz: Představme si, že se stanete prezidentem: kdo by vás měl nahradit v čele TOP 09?

Asi první místopředseda je přirozený kandidát.

A.cz: Máte ještě nějakého jiného?

Řekl bych, že máme několik lidí, které bych viděl jako schopné. Taky jich není příliš mnoho, v žádné straně nemáme přebytek talentů. Ať se podívám k ódéesce nebo sociální demokracii. U nás tak dva tři.

A.cz: Můžete je jmenovat?

Ne.

 

Právě se děje

Další zprávy