Pražští poslanci za ODS: Buďme jednotní, nepřekvapujme

Kateřina Eliášová
16. 3. 2009 22:04
Schůzky pražských poslanců a vedení ODS budou pokračovat
Pokouší se Bém o mstu za prohru s Topolánkem? I to se bude večer řešit.
Pokouší se Bém o mstu za prohru s Topolánkem? I to se bude večer řešit. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - První místopředseda ODS David Vodrážka si na kobereček pozval pražské poslance nejsilnější koaliční strany.

Chtěl si s nimi promluvit na téma nejednotného hlasování ve sněmovně.

Speciálního jednání s vedením partaje se účastnilo také vedení pražské ODS, včetně primátora Pavla Béma, stejně jako premiér Mirek Topolánek, zvolený do sněmovny právě v Praze.

Účastníci jednání odcházeli s tím, že se takové schůzky ještě budou opakovat.

"Shodli jsme se na tom, že bychom se neměli překvapovat. Pokud máme na hlasování o daném zákonu jiný názor než ostatní, měli bychom to říct dopředu, aby vedení strany nebylo naším krokem zaskočeno," shrnul závěry schůzky pražský poslanec Daniel Rovan.  

V minulosti k takovým případům docházelo, rebely ovšem nebyli jen poslanci pražského regionu.

Koalice je teď ve sněmovně oslabena, dlouhodobě chybí těžce nemocný lidovec Tomáš Kvapil, v nemocnici je po havárii dočasně poslanec za ODS Vladimír Hink.

Další rebélie by proto vládu mohla oslabit, ne-li položit.

Vládní šťouchance

Někteří poslanci z Prahy poslední dobou nedělají vládě vůbec radost. Na únorové schůzi část pražských rebelů pomohla opozici odsunout projednávání zákonů o snížení daní. Ministr financí Miroslav Kalousek je poté označil za grázly.

Poslanec Jiří Janeček zase pomohl shodit ze stolu vládní návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), kvůli čemuž hrozil předseda zelených Martin Bursík odchodem z vlády.

 

A do zelených si dloubl ještě jednou. Když Bursík představil svůj plán zpoplatnit igelitové tašky,  Janeček prohlásil, že na jeho ministerstvu musejí být všichni "zhulení".

Vedení ODS chce podle informací Aktuálně.cz probrat s poslanci i možnost, zda by se v případě vyvolání hlasování o nedůvěře vlády postavili na stranu opozice.

Může za to Bém?

"Byl vyvolán dojem, že je pražská ODS rozhádaná, že pražské poslance "navádí" Pavel Bém. Chci to zastavit a obnovit komunikaci," vysvětlil Vodrážka oficiální důvod setkání.

Chci zklidnit dusno v klubu ODS, říká druhý muž ODS David Vodrážka
Chci zklidnit dusno v klubu ODS, říká druhý muž ODS David Vodrážka | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Spekulace, že pražské poslance postrkuje sám Bém, aby uškodil Topolánkovi, vyvracejí sami zákonodárci.

"Já mám své názory, nepotřebuji, aby mi něco nařizoval Pavel Bém," řekl Aktuálně.cz poslanec Janeček. "Nejsem řízen Bémem," odmítá spekulace další pražský zákonodárce Daniel Rovan. "Pokud se budeme bavit o jednání některých pražských poslanců, jenom to uvítám," uvedla poslankyně Jana Rybínová.

Rovan upozorňuje na to, že odlišné názory by měli poslanci prezentovat čistě jako vlastní, nikoliv jako názor pražské frakce.

"Respektuji, že má někdo jiný názor. Ale musíme si nastavit pravidla. Měli bychom dopředu vědět, že má poslance problém hlasovat pro zákon, vyslechnout ho a případně najít řešení. Dovídat se to až po odlišném hlasování ve sněmovně prostě nelze," dodal k tomu Vodrážka.

Oslabená sněmovna

Poslanci se sejdou už tento týden a na programu mají hned několik klíčových hlasování.

Koalice je oslabena, dlouhodobě chybí těžce nemocný lidovec Tomáš Kvapil, v nemocnici je po havárii dočasně poslanec za ODS Vladimír Hink.

Koalice je slabá, chybí jí poslanci
Koalice je slabá, chybí jí poslanci | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Koalici zlobí i trio kolem Vlastimila Tlustého, oslabit ji mohou i dvě poslankyně Zubová a Jakubková, které zelení vyloučili z partaje.

Přitom sněmovnu čeká projednávání klíčových zákonů, pokud poslanci schválí program, který s nimi počítá.

Hlasovat se bude například o dlouho odkládaném antidiskriminačním zákonu, zdravotnických zákonech, zákonu zakazujícím slučování zdravotních pojišťoven nebo o radarových smlouvách.

 

Právě se děje

Další zprávy