Pražská TOP 09 má nového předsedu, povede ji místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 1. 2018 17:47
Lepš ve funkci vystřídal dosavadního předsedu, kterým byl od listopadu 2016 pražský zastupitel a bývalý radní Martin Dlouhý.
Nový předseda pražské TOP 09 Jakub Lepš
Nový předseda pražské TOP 09 Jakub Lepš | Foto: TOP 09

Praha - Novým předsedou pražské TOP 09 se stal místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, zvolil ho v sobotu mimořádný krajský sněm. Ve funkci vystřídal dosavadního předsedu, kterým byl od listopadu 2016 pražský zastupitel a bývalý radní Martin Dlouhý.

Radní Prahy 1 Filip Kračmar a starosta Prahy 14 Radek Vondra, kteří se o post pražského předsedy původně ucházeli, se kandidatury nakonec vzdali. Z 97 delegátů Lepše podpořilo 67. "Za jedinou hlavní prioritu považuji pro nové pražské vedení podzimní volby, které nás čekají," řekl v projevu Lepš, další věci je podle něj nutné odsunout.

Vedení by kvůli komunálním volbám mělo v dalších měsících splnit několik úkolů - vybrat přitažlivé kandidáty, připravit přesvědčivou volební kampaň a motivovat členy TOP 09, aby se zapojili do kampaně, dodal.

Slabihoudek: Je potřeba aby i Praha měla tah na branku

Sněm zvolil rovněž tři místopředsedy. Těmi se stali starosta Libuše Jiří Koubek, starosta Prahy 5 Pavel Richter a zastupitel Prahy 4 Michal Hroza. Dalšími členy předsednictva byli zvoleni bývalý pražský radní Jiří Pařízek, zastupitel Prahy 6 Jan Chabr, zastupitel Prahy 7 Petr Kubíček, radní Prahy 2 Martin Víšek a zastupitel Prahy 8 Tomáš Slabihoudek.

TOP 09 by se podle Slabihoudka měla stát symbolem pro fungující Prahu. "Pan předseda Pospíšil v tomto dělá vynikající práci, ale je potřeba aby i Praha měla tah na branku. Když se řekne pražský okruh není dostavěný, musí se voličům vybavit, TOP 09 urputně bojuje za jeho dokončení. Když se řekne není kde parkovat, musí se voličům vybavit, TOP 09 chce stavět a někde i staví P+R a parkovací domy," uvedl Slabihoudek.

Předseda strany Jiří Pospíšil poděkoval delegátům sjezdu, že zvolili Lepše významným podílem hlasů, a protikandidátům, kteří ustoupili a podpořili nového pražského předsedu.

"Volíme si vedení v situaci, kdy zemi válcuje (Andrej) Babiš, kdy naše strana je na hraně pěti procent preferenčních hlasů a kdy my na podzim v Praze musíme uspět," řekl Pospíšil. Podzimní volby považuje za klíčové. "Podzim rozhodne o existenci středopravice v České republice, rozhodne o našem setrvání na politické scéně," řekl.

Pospíšil chce oslovit STAN i KDU-ČSL

Kandidátka musí být dle Pospíšila odpovědí na to, jak funguje nyní Praha. "Byl bych rád, kdyby se nám podařilo postavit koaliční kandidátku. Budeme jednat s ostatními středopravicovými stranami o tom, zda je takovýto projekt zajímá, a pokud se nepodaří domluvit koaliční kandidátka, tak TOP 09 půjde do voleb sama, ale nabídne na své kandidátní listině místa i zajímavým osobnostem z občanské společnosti," řekl Pospíšil s tím, že osloví STAN a KDU-ČSL.

Pražské členy TOP 09 přišel podpořit čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Na delegáty apeloval, aby přijímali nové členy a zapojili je do práce. "Jenom ve spolku, ve kterém pracujete, máte na něm zájem," řekl.

Schwarzenberg se nechal slyšet, že by v případě vítězství Jiřího Drahoše v prezidentských volbách nastala změna atmosféry ve společnosti, které by měla TOP 09 využít v nadcházejících komunálních volbách. "Měli bychom si připomenout, že v krátkém období, ve kterém jsme v Praze vládli, toho bylo mnoho učiněno," dodal.

TOP 09 v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny získala 5,31 procenta hlasů. V Praze byl její zisk nejvyšší. V hlavním městě TOP 09 podpořilo 12,64 procenta. V listopadu si strana zvolila nového předsedu, kterým se stal Pospíšil.

Na podzim se konají volby do obecních zastupitelstev. V minulých volbách v roce 2014 skončila v Praze TOP 09 druhá za hnutím ANO. TOP 09 obsadila s 16 mandáty téměř čtvrtinu pražského zastupitelstva, skončila ale v opozici. Na řadě pražských radnic je starostou představitel TOP 09.

Video: Chci být předseda obroditel, v komunálu musíme uspět, asi budu jednička v Praze, říká Pospíšil

Kalousek se zachoval charakterně, integrace pravice není reálná, spolupráce ano, strana bude hovořit více hlasy, křesla v europarlamentu se nevzdám | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy