ODS v Praze povede Filip Humplík, Chalupa neuspěl

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 22. 11. 2013 10:37
Humplík patří do křídla exprimátora Bohuslava Svobody.
Filip Humplík, nový předseda pražské ODS.
Filip Humplík, nový předseda pražské ODS. | Foto: ČTK

Praha - Novým šéfem pražské ODS se stal Filip Humplík. V prvním kole porazil jediného konkurenta Tomáše Chalupu.

Pro Humplíka hlasovalo 44 delegátů, Chalupa dostal 35 hlasů.

"Musíme se snažit sjednotit pražskou ODS," komentoval své zvolení Humplík. Strana podle něj potřebuje najít novou vizi.

Zvolení pražským předsedou neznamená, že Humplík bude volebním lídrem do nadcházejících komunálních voleb. "To na tomto sněmu nebudeme řešit," uvedl Humplík. 

Dosavadní šéf Bohuslav Svoboda post neobhajoval, místo sebe navrhl právě Humplíka. Svobodovu křídlu ve straně se tak znovu podařilo porazit opozici vedenou Tomášem Chalupou.

První místopředsedkyní se stala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková. Další místopředsednické posty obsadili starosta Radotína Karel Hanzlík, starosta Vinoře František Švarc, starosta Běchovic Ondřej Martan a místopředseda ODS v Praze 12 Vojtěch Kos.

Exprimátora Svobodu delegáti nominovali jako kandidáta do vedení strany, neurčili ale na jakou funkci. Svoboda se chce ucházet o post místopředsedy, právě z toho důvodu podle svých slo nechce dál vést pražskou ODS.

V ODS se hovoří ale spíše o tom, že Svoboda si udělal ve straně řadu nepřátel a jen těžko by dokázal pražskou ODS sjednotit. I na sněmu čelil tvrdé kritice kvůli prohraným volbám a ztrátě pražské radnice.

Svobodovo křídlo tak vsadilo na novou tvář, veřejnosti neznámého Filipa Humplíka. Jedenačtyřicetiletý podnikatel je členem strany šest let, až dosud ale nezastával žádnou významnější funkci ani nekandidoval ve volbách. Humplík je dlouholetým sponzorem strany, v uplynulých čtyřech letech věnoval 5,4 milionu korun.

Ředitele PR agentury Konektor většina straníků zná pouze z předvolebních kampaní, na kterých se Humplík podílel. Za tu poslední mu strana podle informací Aktuálně.cz ještě několik milionů korun dluží.

Velká neznámá pro spolustraníky

Kvůli zvolení Humplíka se rozhodl stranu opustit někdejší Svobodův spojenec na pražském magistrátu Josef Nosek. Údajně se mu nelíbí způsob, jakým Svoboda Humplíka do čela pražské ODS protlačil.

Řada dalších spolustraníků se netají tím, že neznají prakticky žádné politické názory svého nového šéfa. Rozhovory na sněmu ale naznačují, že Humplík alespoň v základech drží Svobodovu linii.

Ve vedení celostátní ODS by rád viděl Miroslavu Němcovou, Petra Fialu a právě Svobodu. Němcovou přitom favorizuje jako předsedkyni, Fialu se Svobodou jako místopředsedy. Tedy přesně ten model, který preferuje sám Svoboda. Podporuje také změnu stanov strany, včetně snížení počtu členů výkonné rady.

Humplíkův konkurent Chalupa si na post předsedy myslel už na zářijovém sněmu, nakonec však nezískal dostatečnou podporu. Mandát Svobody se prodloužil a Chalupa se neprobojoval ani na kandidátku do předčasných voleb.

Ve svém volebním projevu vyzval delegáty, aby zarazili odchod starostů k jiným stranám. "Následující volby budou ty nejtěžší a rozhodnou o budoucnosti ODS," řekl Chalupa na sněmu.

"Po komunálních volbách, ať už dopadnou jakkoli, dám do 48 hodin funkci k dispozici," řekl Humplík už dříve deníku Aktuálně.cz s tím, že chce být pouze krizovým manažerem.

 

Právě se děje

Další zprávy