Pražská ČSSD volí lídra, populárního Dienstbiera odmítá

Martina Machová Martina Machová
8. 1. 2011 9:30
Pražská ČSSD si zvolí vedení, straníci chtějí opět Petra Hulínského. Dienstbier nemá nominaci
Hlavní kandidáti na předsedu pražské ČSSD společně před volbami
Hlavní kandidáti na předsedu pražské ČSSD společně před volbami | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté v Praze volí své nové vedení. Jako nejpravděpodobnější se jeví, že v čele druhé nejsilnější krajské organizace v rámci ČSSD stane opět Petr Hulínský, který získal při oblastních konferencích nominace z více jak poloviny městských částí.

Podporu mu oficiálně vyjádřily zejména dva nejsilnější obvody - jeho domovská Praha 10 a Praha 5, kterou donedávna řídil Hulínského kritik Jiří Paroubek. Nyní však organizacei v tomto obvodě ovládá někdejší Paroubkova opozice.

Sociální demokraté oslovení Aktuálně.cz přesto připouštějí, že sjezd nemusí být pro Hulínského nalinkován úplně hladce. Současný lídr by totiž nemusel být zvolen v prvním kole.

Po úvodní půlhodině za sebou socialisté zavřeli dveře veřejnosti i novinářům, vnitrostranická debata se tak povede bez nich.

Pro Hulínského mluví čísla

Hulínský si v souboji věří. Přímé odpovědi na otázku, zda je pro něj někdejší pražský lídr strany Jiří Dienstbier ml. zásadní soupeř, se vyhýbá.

"Já se rád věnuji faktům. Těmi je koaliční smlouva, volební výsledky, počty nominací - a to, co se nám podařilo prosadit," říká například.

Petr Hulínský, obhajující předseda pražské ČSSD
Petr Hulínský, obhajující předseda pražské ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

"Měl jsem historicky nejlepší výsledek na obvodech i přes tu mediální a z velké části i nepravdivou volební masáž vůči mé osobě a měl jsem o 4 procenta lepší volební výsledek než Jiří Dienstbier," argumentuje.

Ve vedení pražské ČSSD by si tak podle stejné logiky dovedl představit například současného prvního náměstka pražského primátora Karla Březinu, který rovněž získal nominaci na předsedu strany, či další lidi, kteří se podíleli na vyjednávání vedení města sociální demokraty, kteří získali důležité posty na radnicích městských obvodů.

Oficiálně získali "lístek" do předsednického souboje ještě předseda Prahy 3 Michal Kucián a šéf ČSSD na Praze 4 Jiří Bodenlos.

Jiří Dienstbier ml, vyzyvatel
Jiří Dienstbier ml, vyzyvatel | Foto: Jan Langer

Dienstbier proti všem

Jiří Dienstbier jde do souboje o předsedu, i když nemá oficiální podporu žádné organizace.

"I za cenu porážky stojí za to kandidovat a představit alternativní vizi, jak by měla fungovat pražská sociální demokracie," tvrdí.

Svůj akt vykládá i jako odrazový můstek pro budoucí debatu, jak by měla pražská sociální demokracie fungovat a na co klást do budoucna důraz. "Bez ohledu na výsledek to může posunout debatu někam dál," dodává.

Stále nechává otevřenou otázku, zda v případě neúspěchu při volbě krajského předsedy, zkusí usilovat alespoň o jedno z místopředsednických křesel.

Na rozdíl od Hulínského za ním nestojí viditelná armáda delegátů, v tajné volbě, kde se rozhoduje každý za sebe, by ovšem mohl překvapit. Formálně není problém ani to, že nezískal žádnou nominaci z oblastních konferencí. Stačí, když ho jakýkoli delegát nominuje přímo na konferenci.

Že by nemusel být zcela bez šance, ukazuje příklad z konkurenční ODS, kde dohody mezi jednotlivými regiony prolomil papírový outsider Miroslava Němcová, a stala se místopředsedkyní. Dienstbier je totiž stejně jako Němcová dobře vnímán u veřejnosti.

Volba nového vedení pražské radnice, na které vládne ODS spolu s ČSSD
Volba nového vedení pražské radnice, na které vládne ODS spolu s ČSSD | Foto: Jan Langer

Jiří Dienstbier Superstar

Listopadový průzkum agentury STEM zadaný Lidovým domem označil Dienstbiera jako druhého nejpopulárnějšího politika ČSSD vůbec.

Od respondentů získal 52 procent, naopak nízké bylo procento oslovených, kteří jej vůbec neznali - 19 procent. Primát drží úřadující předseda socialistů Bohuslav Sobotka s 57 procenty popularity.

Dienstsbier si podle stejného průzkumu dobře vede i u voličů ČSSD. Veskrze pozitivně jej vnímá 76 procent respondentů, což mu zajistilo páté místo, kdy velice těsně atakoval místopředsedu sněmovny a jednu z nejvýraznějších tváří sociální demokracie Lubomíra Zaorálka.

I tomuto žebříčku vévodí Bohuslav Sobotka. V patách je mu jeho vyzyvatel v souboji o post předsedy ČSSD Michal Hašek.

Průzkum vznikal v době, kdy vrcholily velice emotivní boje o pražskou radnici. Nový pražská primátor byl zvolen 30. listopadu, agentura STEM sbírala vzorky ve dnech 18 až 29. listopadu.

Pomohla hra o magistrát

"Odrazilo se v něm, že mé argumenty mezi lidmi rezonovaly a v podstatě na to měli podobný názor jako já," komentuje výsledek průzkumu Dientsbier. "Myslím, že rezonují i v sociální demokracii a mezi členy je řada lidí, kteří mne s mými politickými postoji podporují. Přivítal bych přímou volbu předsedy v kraji, pak by to bylo mnohem zajímavější než volba na konferenci," dodal.

V samotném průzkumu se pak píše: "Nesouhlasný postoj Jiřího Dienstbiera ml. ke koalici s ODS zvyšoval sympatie k jeho osobě u 43% respondentů a 53% voličů ČSSD, naopak snižoval sympatie u 19% respondentů a 16% voličů ČSSD."

Aktuálnější šetření, tedy jestli se nejednalo o jednorázový výkyv, ovšem Lidový dům v ruce nemá.

Průzkum se věnuje i samotné podpoře jednotlivých koalic na pražském magistrátu. Podle agentury STEM spojenectví s občanskými demokraty snížila sympatie k ČSSD obecně u 52 procent respondentů a 44 procent voličů ČSSD. Naopak obliba díky tomuto rozhodnutí stoupla u 17 procent respondentů a čtvrtiny voličů ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy