Pražská ČSSD musela vrátit dar 50 tisíc od Sekyry

Martina Machová Martina Machová
10. 9. 2012 19:30
Padesát tisíc korun šlo na ples, sponzor se však nelíbil vedení Lidového domu
Centrála řekla: Vrátit.
Centrála řekla: Vrátit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté v Praze museli vrátit dar, který obdrželi na svůj letošní výroční ples.

Sponzorem jejich březnového bálu totiž byla i společnost Sekyra Group, jejíž zakladatel Luděk Sekyra figuruje jako jedna z postav v záznamu odposlechů zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Společnost Sekyra Group původně darovala pražským socialistům 50 tisíc korun, na nátlak Lidového domu však musela organizace v hlavním městě peníze po čtvrt roce vrátit a musela kvůli doplacení výdajů sáhnout do vlastní krajské pokladny.

Píše to ve svém pondělním vydání deník Insider, jemuž to potvrdil místopředseda představenstva zavrženého sponzora Leoš Anderle i zastupující předseda pražské ČSSD Jiří Bodenlos.

Vrátit, řeklo grémium

Do způsobu financování pražského socálnědemokratického plesu se vložilo centrální stranické vedení a zbavit se peněz od Sekery doporučilo usnesením i politického grémium strany.

"Domnívali se, že bychom neměli přijímat dary od společností s nejasnou vlastnickou strukturou. To, co jsme předložili, jim nestačilo, tak jsme se k 30. červnu rozhodli, že se dál nebudeme přít a dar vrátíme," popisoval situaci kolem nechtěného sponzora Bodenlos.

Pikantní na případu je i to, že právě pražská sociální demokracie dávno před přijetím daru prosadila po volbách 2010 do koaliční smlouvy na pražské radnici i bod, který podnikání Sekyrovy firmy omezoval.

Foto: Ludvík Hradilek

Ruka je stále otevřena

Podobně s verzí sociálních demokratů zní i oficiální postoj firmy Sekyra Group. Místopředseda představenstva se ovšem pozastavuje nad tím, že by vlastnická struktura byla nejasná. Je prý přeci veřejně známo, že společnost patří Luďku Sekyrovi a firma jen nestihla dodat "včas formality".

Dodal, že jeho firma je připravena opět na akci přispět, pokud ji ČSSD znovu o dar požádá.

"Domluvili jsme se na vrácení daru jako na nejrychlejším řešení s tím, že budeme-li osloveni, prostředky poskytneme v budoucnu při nějaké veřejně prospěšné nebo společenské akci, po splnění formálních náležitostí," uvedl ve své reakci Anderle.

Místopředseda pro ekonomiku Martin Starec Insideru řekl, že zjišťování původu darů pro stranu je novinkou, která bude platit pro všechny sponzorské dary. Se sponzoringem by mělo souhlasit vedení strany. "Spolu s auditory by mělo prověřit i to, zda se například nejedná o střet zájmů a podobně," uvedl strážce stranické poklady ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy