Prahu zahlcují plakáty, politici si jimi vyřizují účty

Kateřina Eliášová
11. 2. 2010 22:00
Billboardy útočící na šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobodu se objevily v metru
Foto: Jan Langer

Praha - V pražské podzemce se objevily billboardy s obrázkem předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody, které připomínají jeho kauzu sporu o dědictví lukrativního domu v Praze.

Šéfa lidovců zobrazují na plakátu nalepeném na domu charity se svatozáří na hlavě a s nápisem "Jak ukrást jeptiškám barák? V hlavní roli Syril Cvoboda".

Svoboda se o činžovní dům v Dejvicích v hodnotě 50 milionů korun soudil s křesťanskou charitativní organizací Domov svaté rodiny. Svoboda i charita shodně tvrdili, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice.

Při nakonec Svoboda prohrál a proti rozsudku se už neodvolal.

"Tento plakát se objevuje na pěti našich citylightech. Klient si reklamu zaplatil do konce února," potvrdila pracovnice obchodního oddělení společnosti euroAWK, na nichž billboardy visí.

Svoboda: To je Bémův rukopis

Šéfa KDU-ČSL plakáty popudily. "Můj dojem je, že to má rukopis Bémova stylu," označil možného viníka. "Ptát se ho na to nebudu, ještě by se zase rozčílil," dodal Svoboda.

Mezi Bémem a Svobodou se v Praze odehrává už několik týdnů ostrý předvolební souboj. Svoboda dokonce ze své kapsy zaplatil billboardovou kampaň, která tvrdě útočí právě na pražského primátora, třeba kvůli kauze Opencard.

Kdo stojí za útokem na Svobodu, společnost euroAWK tají. Autorství kampaně popřel jak pražský magistrát, tak ODS.

"Centrální volební štáb si takovou kampaň nezadal," řekl Aktuálně.cz mluvčí strany Martin Kupka. Pavel Bém na otázku Aktuálně.cz nereagoval. "Nemám tušení, čí to je. Náš štáb s tím nemá nic společného," odmítl autorství také šéf pražské kampaně a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

"Tyto plakáty jsou dokladem toho, že KDU dělá dobrý zápas, a že za takový útok stojím," uvedl Svoboda. "Víc k tomu nemám co dodat."

 

Právě se děje

Další zprávy