Praha znovu proti Topolánkovi. Navrhuje mu své ministry

Kateřina Eliášová
13. 1. 2009 7:12
Na zdravotnictví Boris Šťastný, na dopravu Jan Bürgermeister
Pražský primátor Pavel Bém spolu s pražskou ODS chtějí své lidi do vlády Mirka Topolánka
Pražský primátor Pavel Bém spolu s pražskou ODS chtějí své lidi do vlády Mirka Topolánka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS v čele s primátorem Pavlem Bémem navrhuje premiérovi Mirkovi Topolánkovi vlastní adepty na uvolněné ministerské posty.

Topolánek v pondělí oznámil, že za ODS opustí kabinet ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Praha chce podle informací Aktuálně.cz své zástupce ve vládě stůj co stůj. Argumentuje tím, že jako jediný region loni uspěla v senátorských volbách.

Podle dosavadních informací by na tyto posty měli usednout bývalý hejtman Středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl a senátorka Daniela Filipiová.

Pražská ODS ale navrhuje jiná jména: na dopravu poslance Jana Bürgermeistera a na zdravotnictví poslance Borise Šťastného.

"Jako výraz ochoty pražského regionu podílet se na vládní odpovědnosti navrhuje premiérovi jména kvalitních a zkušených politiků, kteří mají důvěru pražského regionu," zní usnesení pražské ODS, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Vodrážka odmítl, Filipiová propadla

Praha prosazovala svého zástupce také ve vedení strany. A uspěla. Na prosincovém kongresu ODS byl do funkce 1. místopředsedy zvolen starosta pražských Stodůlek David Vodrážka.

I jeho pražská ODS chtěla ve vládě, ráda by ho viděla na postu ministra dopravy. Vodrážka to ale podle informací Aktuálně.cz odmítl.

Daniela Filipiová pak při hlasování pražské regionální rady zcela propadla.

"Nabídky pražské rady si vážím," řekl v pondělí večer pro Aktuálně.cz Boris Šťastný, který patří k hlasitým kritikům ministra Julínka. "Rád bych změnil naši zdravotní politiku, komunikaci směrem k veřejnosti a stabilizoval české zdravotnictví," uvedl.

Že by premiér na tuto nabídku slyšel, je méně pravděpodobné. Podle zdrojů zevnitř ODS má už ve výběru ministrů téměř jasno. "Celá tato věc je v rukou premiéra, on jediný se může rozhodnout, kým chce odcházející ministry nahradit," přiznal Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy