Praha zavádí za půl miliardy nový ekonomický systém

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 8. 2010 14:49
Magistrát jednal jen s jedním zájemcem
Pražský magistrát
Pražský magistrát | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Magistrát hlavního města si objednal nový, zabezpečený systém účetnictví a přenosu ekonomických dat. Jeho vybudování v úterý schválili pražští radní.

Argumentují tím, že systémy jednotlivých městských částí mají rozdílnou úroveň. Nový systém přijde Prahu v letech 2010 až 2013 na více než půl miliardy korun.

Podle materiálů, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, jde přesně o 538,6 milionu bez DPH.

Jen jediný oslovený!

Zakázku dostala firma, která - jak říká radní Milan Richter (ODS) - "historicky" zajišťuje pro Prahu tyto služby v oblasti informatiky - jihlavská firma Gordic s.r.o. "Fakticky zajišťuje tyto služby od roku 1992," doplňuje Richter.

Jednání vedla radnice jen s firmou Gordic proto, že předmětem zakázky je povýšení používaných softwarových aplikací na vyšší verzi - a výhradním vykonavatelem majetkových práv k těmto aplikacím má právě jen tato společnost. 

"Bylo to jednání s jedním zájemcem, částku stanovil tým poradců," prohlásil ředitel odboru informatiky pražského magistrátu Ladislav Kočí.

"Rozhodli jsme se po zralé úvaze, je to pro Prahu nejefektivnější cesta," tvrdí radní Richter.

"Dokonce jsme dobrovolně uveřejnili zprávu už na začátku jednání, někdy v průběhu července," prohlásil ředitel informatiky. Zároveň ale říká, že projekt na vybudování systému běží už dva roky.

Těsně před volbami? Proč ne...

Právě poukazem na dva roky běžící projekt odrážejí radní Richter i ředitel Kočí námitky z řad novinářů, proč se půlmiliardová zakázka přiklepne jednomu zájemci krátce před volbami.

"To se má magistrát na dva měsíce úplně zastavit?" reaguje podrážděně Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.

"Uvědomuji si, že jsme dva měsíce před koncem volebního období," nasadil smířlivější tón radní Richter. "Ale systém musí fungovat do konce tohoto roku."

 

Právě se děje

Další zprávy