Praha narazila. Taxikářům se auta zabavovat nebudou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 10. 2011 14:15
Přísnější postih nepoctivých taxikářů vláda nedoporučila, rozhodovat ale bude parlament
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní město se svým plánem výrazněji postihovat nepoctivé taxikáře u vlády neuspělo, ministři jej nepodpořili.

Návrh počítal s tím, že by řidiči nabízející službu taxi bez příslušných oprávnění mohli v případě opakovaného přistižení přijít o vozidlo.

Bez ohledu na názor vlády však o předloze rozhodne parlament.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) novinářům řekla, že ministr dopravy a její stranický kolega Pavel Dobeš bude téma nepoctivých taxíkářů řešit v pracovní skupině, do které budou pozváni i zástupci hlavního města.

Obecně si pak posteskla nad praxí, kdy kraje posílají do sněmovny legislativní návrhy bez předjednání, což nese riziko například chyb v terminologii.

Úřady by mohly černým taxikářům zabrat podle novely vozidlo bez ohledu na vlastníka. Pokud by řidiči uhradili všechny dosavadní postihy do tří měsíců, vozidlo by se jim vrátilo. V opačném případě by propadlo do majetku obce.

Kauce by mohla činit 10 až 50 tisíc korun. Do doby, než by ji řidiči zaplatili, by jim úředníci odstavili automobil. Předloha dále zavádí nový trest zákazu činnosti. V případě, že by jej taxikář porušil, mařil by úřední rozhodnutí, což je trestný čin.

Novela upravuje vydávání průkazu řidiče taxi a také takzvanou smluvní přepravu. Pro ni neplatí regulované ceny, její vozidla si ale nyní lidé podle předkladatelů mohou snadno splést s automobily taxislužby. Zákonná opatření tomu mají zabránit.

Pražští politici říkají, že nepoctiví taxikáři stále poškozují pověst celé České republiky. V hlavním městě patří mezi největší problémy taxislužby předražování.

 

Právě se děje

Další zprávy