Praha chce OH 2020, ale má mnoho chyb v účtech

Hana Pražáková
9. 12. 2008 16:30
Na rok 2009 dá Praha dalších 15 milionů
Návrh sportovního stadionu v Praze
Návrh sportovního stadionu v Praze | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Magistrát hlavního města zjistil, že společnost Praha olympijská, která se stará o kandidaturu českého hlavního města na pořadatelství olympijských her, dělá časté chyby v hospodaření.

I přesto pražští radní rozhodli, že společnosti na její chod v příštím roce dají skoro jedenáct milionů korun. Součástí této sumy jsou i dva miliony, která mají zajistit redukovaný provoz společnosti v roce 2009.

Magistrát dnes uvedl, že za rok 2008 Praha olympijská utratila 25 milionů korun. Částku 14,6 milionu korun, kterou utratila v prvním pololetí, jí magistrát vyčlenil v dubnu.

Malé, ale hodně

Finanční kontrola chyby magistrátu charakterizuje tak, že nejsou závažné, ale je jich hodně.

Pro příklad: Kontrola mimo jiné zjistila, že společnost oproti smlouvě přeplatila paralympijského vítěze a mistra světa v silniční cyklistice Jiřího Ježka, který se stal jednou z tváří reklamní kampaně se sloganem "Všichni jsme v národním týmu".

Praha olympijská mu měla vyplatit částku 50 tisíc korun, na Ježkově účtu však přibyla suma o 9500 korun vyšší. Po upozornění kontrolorů vyzval ředitel společnosti Tomáš Petera Ježka k vrácení přeplacené částky, což sportovec učinil.

Zastupitelstvo hlavního města, v němž má nadpoloviční převahu ODS, mělo výsledky této kontroly a soupis všech chyb k dispozici, když rozhodovalo o rozpočtu města na příští rok.

Praha by mohla uspět jako pořadatel olympiády nejdříve v roce 2020 či 2024. Ze souboje o hry v roce 2016 je totiž už vyřazena.

Zprávu o výsledku kontroly, která prověřovala, jak společnost nakládala se 45 miliony korun od města, má Aktuálně.cz k dispozici.

Chyby jsou drobné, ale je jich hodně

Foto: Ondřej Besperát

Zpráva kontrolorů vypočítala další chyby Prahy olympijské.

Společnost například nepřesně účtovala daň z přidané hodnoty - byla v rozporu s údaji na běžných daňových dokladech. Nesprávně účtovala také odpisy.

Často byly také zaměňovány položky náležející do jednotlivých účtů. Jednalo se třeba o nákladové účty, kdy hlavně náklady za služby typu tisk, vazba dokumentů či fotoslužby společnost mnohokrát chybně zařadila na účet 'spotřeba materiálu' místo 'ostatní služby'.

V závěru zpráva konstatuje, že všechny uvedené nedostatky jsou méně závažné, avšak vzhledem ke krátkému trvání organizace a relativně nízkému počtu účetních dokladů se vyskytují poměrně často.

Lidé z Prahy olympijské slibují, že v budoucnu se tak už dít nebude. "Byla přijata opatření, aby již k ničemu takovému nedošlo," uvedl mluvčí společnosti Praha olympijská Karel Tejkal s tím, že zjištěné prohřešky byly napraveny.

Hry nejdřív za 12 let

Po výběru kandidátských měst, při němž česká metropole neuspěla, došlo ke snížení výdajů společnosti a bylo rozhodnuto o jejím minimálním provozu. Úkolem stávajících tří zaměstnanců je především analýza uchazečských dotazníků a sledování kroků kandidátských měst.

Česká metropole ale už dříve avizovala, že se o hry v roce 2016 uchází spíš na zkoušku. Soustředit se chce na zisk pořadatelství pro rok 2020, případně 2024.

 

Právě se děje

Další zprávy