Praha 2 vykázala zelené koloběžky do doby, než pro ně firma zřídí stanoviště

hell ČTK hell, ČTK
25. 10. 2018 17:25
Praha 2 jako první městská část vyšla do boje s firmou Lime, která provozuje elektrické koloběžky, jež se od konce září začaly objevovat v ulicích metropole. Úřad oznámil, že dokud firma nezačne respektovat pravidla domluvená v memorandu s pražským magistrátem, koloběžky na území městské části nesmí.
Zelené elektrokoloběžky Lime zaplavily pražské ulice.
Zelené elektrokoloběžky Lime zaplavily pražské ulice. | Foto: Tomáš Cetkovský

Praha - "Na základě jednání došlo k dohodě mezi naší městskou částí a firmou Lime, že firma Lime navrhne místa, kde budou mít elektrokoloběžky stanoviště tak, jak jim to ukládá memorandum. Do té doby stáhne elektrokoloběžky z území naší městské části," informovala na dotaz deníku Aktuálně.cz mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská.

Podle městské části přišlo několik stížností od občanů Prahy 2, že uživatelé elektrokoloběžek ohrožují chodce zakázanou jízdou na chodnících a také parkují koloběžky na nevhodných místech, kde vadí plynulému provozu.

Podle informací uživatelů koloběžek Lime je od čtvrtka území Prahy 2 označeno v aplikaci červenou barvou, takže tam koloběžky není možné nechat.

Magistrát sdílené dopravní prostředky podporuje a s jejich poskytovateli podepsal memorandum, ve kterém se firma zavázala zajistit dodržování legislativy. Firma říká, že se bude snažit své klienty instruovat a poučit o pravidlech bezpečné jízdy.

Americký start-up Lime vznikl v Kalifornii v lednu 2017. Působil hlavně ve Spojených státech, nyní expanduje i do Evropy. Před Prahou firma svoji službu spustila například v Paříži, ve Vídni, v Berlíně či v Madridu.

Lime koloběžky v centru Prahy mohou dopadnout jako segwaye | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy