Pracoval pro Havla, Klause i vládu. Teď jde na NBÚ

Domácí Domácí
30. 7. 2010 10:19
Jan Novák patří mezi nejprověřenější osoby ve státě, Úřadu vlády šéfoval poslední čtyři roky
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jan Novák, dosavadní vedoucí Úřadu vlády, zamíří na podzim do vedení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

K 1. říjnu usedne do křesla náměstka ředitele.

"Bude odpovídat za činnost kanceláře," sdělil Aktuálně.cz mluvčí vlády Martin Kupka.

"Na starosti bude mít také výkon státního dozoru v oblasti ochrany utajovaných informací a bude odpovědný za činnosti, které se dotýkají problematiky administrativní a fyzické bezpečnosti," dodal.

Kdo je Jan Novák

  • Novák patří mezi nejprověřenější osoby ve státě, opakovaně prošel prověrkami na nejpřísnější stupně utajení.
  • Jeho kariéra začala už při studiích, kdy zamířil coby stážista na Hrad k tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi.
  • Na studiích se seznámil s Markem Dalíkem, pozdější pravou rukou Mirka Topolánka. Spolu pracovali na Hradě, dosud jsou velcí přátelé.
  • Dalík časem odešel do byznysu, Novák zůstal a vypracoval se na bezpečnostního poradce hlavy státu.
  • Po odchodu Havla jej ve stejné funkci ponechal i jeho nástupce Václav Klaus.
  • Novák opustil Hrad až v roce 2006, kdy Mirek Topolánek sestavoval svůj tým ve Strakově akademii. Od té doby byl vedoucím úřadu vlády.

Podle premiéra Petra Nečase nejde Novák do zcela neznámého prostředí. "S činností tohoto úřadu přicházel pracovně do kontaktu i v roli vedoucího Úřadu vlády a jako bezpečnostní ředitel Kanceláře prezidenta republiky," vysvětlil.

Na Úřadu vlády, kde působil poslední čtyři roky, končí Novák k 31. červenci. "Od 1. srpna bude tuto funkci zastávat dosavadní vedoucí úřadu Ministerstva průmyslu a obchodu Lubomír Poul," připomenul Kupka.

Přátelství s Dalíkem

Jeden z nejvlivnějších státních úředníků byl trnem v oku především opozičním politikům. Těm mimo jiné vadilo dlouholeté přátelství s Markem Dalíkem, někdejší pravou rukou Mirka Topolánka.

Novák vyvolával nervozitu především v Lidovém domě. Sociálním demokratům vadilo, že Novák na starost mimo jiné koordinaci zpravodajských služeb.

Loni v listopadu se dokonce jeho působení coby koordinátora tajných služeb pokusili mimořádně zařadit na program schůze sněmovny.

Přátelství s Dalíkem přitom nebylo žádným tajemstvím. Seznámili se už během studií. Pak společně zamířili coby stážisté k tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi na Hrad.

Dalík časem odešel do byznysu, Novák zůstal a vypracoval se na bezpečnostního poradce hlavy státu. Po odchodu Havla jej ve stejné funkci ponechal i jeho nástupce Václav Klaus. S nástupem Mirka Topolánka k moci se přesunul do čela Úřadu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy