Práce, penze, zdravotnictví? Co chystá ČSSD po volbách

Jakub Novák
16. 3. 2013 20:25
Největší změny zasáhnou oblast sociální politiky a daňový systém, plánuje ČSSD
Slovenský premiér Robert Fico je pro Bohuslava Sobotku inspirací
Slovenský premiér Robert Fico je pro Bohuslava Sobotku inspirací | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Po osmi letech v opozici není divu, že ČSSD plánuje v případě převzetí moci v zemi zásadní změny, minimálně v sociální politice. Zemětřesení lze čekat také například ve zdravotnictví či daňové politice.

Naproti tomu v některých oblastech nejsou povolební recepty tak radikální - nebo doposud nedostaly reálnou podobu.
Ani po ostravském sjezdu strany tak není například jasnější koncepce dalšího fungování rezortů dopravy (stínový ministr Milan Chovanec), obrany (Jan Hamáček) nebo ministerstva pro místní rozvoj (Petr Hulinský).

Přečtěte si stručné shrnutí části plánů sociálních demokratů, s jejichž realizací v případě vládního angažmá počítají.

Nezaměstnanost

Sociální demokracie plánuje posílit aktivní politiku zaměstnanosti mladých, zdravotně postižených a seniorů - například přímou podporou zaměstnávání absolventů.

Jako motivační prvek chce třeba obnovit dobrovolný systém veřejně prospěšných prací, který vlády sociální demokracie praktikovaly v minulosti.

"Systém veřejně prospěšných prací fungoval docela dobře a vycházel z jednoduchého mechanismu - pokud pracujete, dostáváte mzdu. Když lidé pracují na veřejných pracích a když je to práce reálná, tak dostanou mzdu, která má být logicky vyšší než dávky," vysvětluje pro Aktuálně.cz bývalý premiér Vladimír Špidla.

A jak velká by tato podpora měla být? "Obvykle se dobře osvědčovalo 15 % nad dávku. Když ten člověk pracoval, tak měl prémie za aktivitu, což sice pořád byl velmi nízký plat, ale přeci jen asi 15 % nad výši dávky nebo kousek nad minimální mzdu," dodává.

Podobně by byli podle Špidly motivováni také nezaměstnaní, kteří se rozhodnou rekvalifikovat.

Podívejte se: Noví vládci v plynojemu. Fotky z ostravského sjezdu

V rámci snah o zmírnění sociálních nerovností by se měla do roku 2018 také zvednout výše minimální mzdy na 12 tisíc korun.

"Jednou z priorit ČSSD bude boj proti švarcsystému - respektive parazitování některých zaměstnavatelů na zaměstnancích," sliboval na sjezdu stínový ministr financí Jan Mládek.

Daňový systém

Sociální demokraté mají zejména v úmyslu z daňového systému odstranit "privilegia být zdaněn méně než ostatní". Zrušeny by tak měly být různé daňové úlevy (které se ale zase mohou objevit v rámci snahy přilákat zahraniční investice), definitivně skončit má takzvaná rovná daň.

"Naší vlajkovou lodí je progresivní daň z příjmů fyzických s horní hranicí 38 procent z hrubé mzdy. Zároveň chceme zrušit takzvanou superhrubou mzdu. Daň z právnických osob stoupne z 19 na 21 procent, v některých sektorech - telekomunikacích, energetice a bankovním sektoru -  dojde k navýšení na 30 procent," řekl Mládek.

Penzijní systém

V případě, že se dostane strana k moci, chce zrušit druhý pilíř penzí (nové fondy vzniklé po letošním startu penzijní reformy) a umožnit lidem návrat do průběžného systému nebo převedení uložených úspor do doplňkového penzijního spoření.

"Druhý pilíř musíme zrušit či alespoň marginalizovat," plánuje Mládek.

Jeho stínová kolegyně, potenciální ministryně práce a sociálních věcí Ivana Stráská, zase před delegáty představila plán na obnovu plné valorizace důchodů.

Podle stranických materiálů potom strana plánuje rozvíjet průběžný důchodový systém, tedy státní pilíř. Na dosavadním penzijním připojištění se státním příspěvek, nově třetím piliři penzí, by se ve větší míře měli podílet zaměstnavatelé. Jako nástroj k odstranění genderových nerovností chce ČSSD zavést sdílený vyměřovací základ manželů či partnerů.

Podívejte se: Miloš Zeman u svých úhlavních přátel

Zdravotnictví

Nástup ČSSD by měl mimo jiné znamenat konec dalších privatizací zdravotnických zařízení.

Mělo by dojít ke zrušení všech regulačních poplatků - jedinou výjimkou je v tomto ohledu příspěvek na stravu v nemocnici ve výši 60 korun po dobu nejdéle jednoho měsíce v roce.

Po vzoru Slovenska by Česká republika měla nastoupit cestu postupného snižování počtu zdravotních pojišťoven. U našich východních sousedů v současnosti fungují dvě komerční a jedna státní zdravotní pojišťovna, vláda Roberta Fica však počítá s vyvlastněním obou soukromých pojišťoven. ČSSD plánuje také konečné sjednocení financování zdravotní péče pod veřejnou kontrolou.

Zahraniční politika

Zahraniční politika bude oproti současné vládě, jejíž současnou politiku v Evropě označuje ČSSD jako směřování na slepou kolej, výrazně více proevropská. Ve sjezdových materiálech se tak ČSSD přiznává ke snaze zúčastnit se hlubší integrace eurozóny.

"Musíme být vláda, která je otevřená nejen vůči veřejnosti, ale také vůči světu. Musíme se světem mluvit, budovat kontakty. Nemají to být cesty za zábavou, musíme se bavit o investicích a pracovat, bez toho nepřineseme do Česka zahraniční kapitál," řekl na sjezdu stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

V materiálech je také zmínka o přistoupení k jednotné evropské měně, kterou bychom "měli přijmout v okamžiku, kdy budeme mít stabilizovány veřejné rozpočty a naše ekonomika na to bude dostatečně připravena". Na rozdíl od ODS tak sociální demokraté neoperují s předchozí nutností referenda.

Fotoreportáž z prvního dne ostravského sjezdu ČSSD:

 

Právě se děje

Další zprávy