Požádejte o důvěru, vyzývá ČSSD koaliční vládu

Martina Macková
10. 6. 2008 16:30
Opozice nabízí příměří po dobu předsednictví
Jiří Paroubek se ujal slova...
Jiří Paroubek se ujal slova... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zkuste si sílu koalice, požádejte o důvěru. K tomu dnes vyzval šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek premiéra Mirka Topolánka.

Sociální demokracie se už několikrát, a vždy neúspěšně, pokusila vyvolat hlasování o nedůvěře vládě ODS, lidovců a zelených. Nyní soudí, že by to koalice měla udělat sama.

Čtěte také: Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem

"Situace je vážná. Předseda vlády otevřeně hovoří o možnosti vytvoření menšinové vlády ODS. Ta by ovšem byla prvním krokem k předčasným volbám do sněmovny. Už několik hlasování skončilo neúspěchem koalice. Premiér by měl požádat sněmovnu o vyslovení důvěry a zjistit, jestli podporu má," řekl Paroubek.

Koalice se dnes nemůže plně spolehnout na hlasy tří poslanců ODS a od minulého týdne není jasné, jak se ke koaličním hlasováním postaví také dvě poslankyně Strany zelených. Ty minulý týden oznámily, že uvažují o odchodu z poslaneckého klubu své strany.

Dnes se po několikahodinovém jednání rozhodly, že v klubu prozatím zůstanou. Jejich hlasování s koalicí je však i nadále nejisté.

Čtěte také: Poslankyně zelených míří z klubu. Rozhoduje se v úterý

Nabízíme toleranci i párování

Podle Paroubka je současná vláda od počátku nelegitimní. Jako důvody uvádí zveřejnění Kubiceho zprávy v době před volbami a odchod dvou sociálnědemokratických poslanců, kteří pomohli Topolánkovu kabinetu získat důvěru.

Paroubek zároveň nabídl vládě toleranci, a to na dobu, kdy bude Česko předsedat EU. "Nabízíme to jakékoliv vládě, která tady bude či vznikne," upřesnil Paroubek. Zároveň vyloučil, že by to mohla být vláda velké koalice ODS a ČSSD.

..a premiér Topolánek neudržel smích.
..a premiér Topolánek neudržel smích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Žádná forma spolupráce s ODS v tomto volebním období nepřichází v úvahu. Ani koaliční, ani opoziční spolupráce," řekl.

Pro časově ohraničené příměří si ale opozice klade podmínky.

Jaké? "Urychlené schválení lisabonské smlouvy, shoda na prioritách předsednictví, zastavení jednání s americkou stranou o umístění radaru, zákonem zakotvený zákaz privatizace zdravotnických zařízení," vyjmenoval Paroubek.

Vzápětí dodal ještě další podmínky. Koalice by podle něj neměla dělat kvůli schvalování lisabonské smlouvy obstrukce u Ústavního soudu. "Jsme připraveni jednat," dodal Paroubek.

Premiér Mirek Topolánek míní, že nabídka s těmito podmínkami k jednacímu stolu nepovede. "Sám jsem navrhoval příměří před nějakým časem," podotkl.

Paroubek nabízí párování

ČSSD připustila i možnost, že by opět začala vypárovávat koaliční poslance a především ministry. Tuto nepsanou dohodu mezi politiky vypověděli Paroubkovi poslanci minulý týden poté, co koalice zveřejnila svůj plán změnit poměry ve výborech sněmovny ve prospěch svých poslanců. K tomu plánuje zvolit šestého místopředsedu komory, kterým se má stát Kateřina Jacques (SZ).

"Jsme připraveni v době předsednictví uskutečňovat párování ihned poté, co vláda stáhne tyto návrhy usnesení a přestane s úvahami o omezení kontrolní funkce opozice ve výborech," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy