Požadavek na fiskální pakt budou řešit lídři koalice

ČTK ČTK
31. 1. 2013 20:20
Vládní pracovní skupina se na požadavku TOP 09 neshodla, zabývat se jím proto bude K9
Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.
Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. | Foto: Reuters

Praha - Pracovní skupina vládních ODS, TOP 09 a LIDEM se podle očekávání neshodla na požadavku TOP 09, aby ČR ještě letos přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu.

Věc proto budou, společně s dalšími spornými otázkami, řešit lídři koaličních stran ve formátu K9.

Po jednání pracovní skupiny to řekli zástupci LIDEM a TOP 09 Karolína Peake a Jaromír Drábek.

Jedna z kapitol, kterou v pátek - až na spor o fiskální kompakt - vyjednávači uzavřeli, se týkala právě zahraniční a evropské politiky vlády, připomněla vicepremiérka Peake. Mezi stranami byl v otázce paktu "jasný rozpor".

TOP 09 přišla v úterý s požadavkem, aby ČR ještě letos podepsala dohodu, která země EU zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Česko a Velká Británie jako jediné země EU smlouvu loni odmítly. Nyní vláda prosazuje v Parlamentu ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který je ještě přísnější než pravidla evropského paktu.

Podle TOP 09, která přistoupení žádala už před rokem, kdy se o smlouvě v EU jednalo, proto není důvod se k dohodě nepřipojit.

Její místopředseda Drábek po jednání pracovní skupiny novinářům řekl, že není věcný důvod k dohodě nepřistoupit a zůstávat na okraji a mimo jednání EU. "Jsme potom partneři, kteří jsou neprůhlední, nejasní, nezřetelní," poznamenal.

TOP 09 odmítá možnost vypsání referenda

ODS v pátek odmítla postup vládního partnera jako zbytečně ultimativní. Před případným přijetím fiskálního paktu pokládá za nutné prosadit právě finanční ústavu a také ústavní zákon o referendu o přijetí eura.

Zde je možný další kámen úrazu, neboť podle TOP 09 není takové referendum vůbec nutné. LIDEM mají v této věci shodný názor s ODS.

"Já to nechci nijak hrotit, zbytečně se vytváří prostor pro kvasikoaliční krizi, kterou já nevidím," mírnila vicepremiérka atmosféru v koaličních stranách. Kabinet už od odchodu Věcí veřejných loni na jaře vládne bez aktuální koaliční smlouvy.

Jednání K9 bude podle vicepremiérky Peake svoláno až poté, co bude revidován celý text koaliční smlouvy, a budou tak také jasné všechny rozpory. Původně chtěly mít strany smlouvu připravenou do konce ledna, vyjednávání se ale zpozdilo.

Dalším rozporem pro K9 z dnešního jednání je otázka těžebních limitů. LIDEM totiž - na rozdíl třeba od ODS - trvají na tom, že koaliční smlouva má obsahovat jasný závazek limity zachovat. ODS má podle ní tento závazek už za splněný tím, že byla přijata malá novela horního zákona.

Podle Drábka je už nyní rozporů, které bude muset řešit K9 více než pět, například také otázka případného prosazování přímé volby starostů, a to ještě nejsou probrány oblasti hospodářství či zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy