Povodňová daň je hotová: Stovka na každého. A napořád

Petr Holub
17. 9. 2010 13:20
Daň z příjmu se nezvýší jen kvůli katastrofám. V rozpočtu je málo peněz, říká návrh.
Chrastava
Chrastava | Foto: Reuters

Praha - Do Strakovy akademie dorazila definitivní podoba zákona, který zavádí tzv. povodňovou daň. Fakticky zvyšuje daň z příjmu, aby rozpočet získal navíc pět miliard korun. Všechny tři vládní strany se tak dostaly do rozporu se svými vládními sliby.

S neomezenou platností

Novela zákona o dani z příjmu, kterou odeslal ministr financí Miroslav Kalousek vládě, snižuje slevu na daňového poplatníka o 1200 korun a na dítě o 240 korun. O to větší daň zaplatí každý zaměstnanec s příjmem nad 10 tisíc korun.

Bezdětný zaměstnanec s hrubým platem 15 tisíc korun tak z každé tisícikoruny odvede státu navíc 7 korun, jeho kolega s dvojnásobným výdělkem 4 koruny a jejich šéf s platem 80 tisíc měsíčně zaplatí z tisícovky navíc dvě koruny.

Návrh nepočítá s tím, že se daň bude v příštích letech opět snižovat.

Daň z příjmu se podle ministerského materiálu nezvyšuje jen kvůli hrozícím přírodním katastrofám: „Účelem je snížení fiskálního napětí v naplňování rozpočtu i v souvislosti s opakujícími se povodňovými škodami. Tato úprava je navíc motivována současnými změnami v systému regulačních poplatků ve zdravotnictví," stojí v důvodové zprávě.

Podle ministerstva se totiž rodinám pomohlo loni, protože děti přestaly platit některé regulační poplatky u lékaře. Dnes je možné vzít tuto výhodu nazpět, aniž se rodinám způsobí sociální potíže.

Nechceme, udržíme, snížíme

Vládní strany zvýšením daně z příjmu výrazně korigují svůj předvolební postoj, kdy maximálně připouštěly přesun zatížení z přímých na nepřímé daně. Podle tohoto pravidla se ovšem měly daně z příjmu naopak snižovat.

„Udržíme daně na současné úrovni," stojí například v programu nejsilnější vládní strany ODS. „Nechceme zvyšovat daně," slíbila před volbami TOP 09. Nejopatrnější byly Věci veřejné. „Podporujeme v dlouhodobém horizontu snížení demotivujících přímých daní," stojí v jejich programu.

V novele daňového zákona ministr financí vysvětluje, že současným zvýšením „navazuje na Koaliční smlouvu", kde se ovšem o vyšších daních také nemluví.

Koaliční smlouva jenom upozorňuje, že zdaní penze pracujícím důchodcům, kteří vydělávají víc než trojnásobek průměrné mzdy. Novela opravdu zdaňuje penze lidem, jejichž roční příjem překročí 840 tisíc korun. Smyslem takového opatření není zvýšit příjmy rozpočtu, ale zlepšit bilanci důchodového systému. Starším lidem s vyššími výdělky se po zavedení nového pravidla nevyplatí o penze žádat, dokud pracují.

Podnikům bude lépe

Návrh rozpočtu obsahuje také alibi, kterým se mohou vládní strany bránit proti výtkám, že porušují předvolební sliby. Celková daňová kvóta se má totiž v příštím roce oproti letošku snížit. I když lidé zaplatí na daních víc, o deset miliard se ulehčí podnikům.

V příštím roce se totiž projeví poslední snížení daně z podnikových zisků, o kterém rozhodla Topolánkova vláda a které teď dosáhlo hranice 19 procent. Podnikům také v příštím roce ulehčí protikrizové opatření, které umožnilo v letech 2009 a 2010 rychlejší odpisy. Tím stát umožnil, aby si firmy snížily základ pro daně placené letos a napřesrok.

Složená daňová kvóta tak poklesne z letošních 35,5 procenta o dvě promile.

 

Právě se děje

Další zprávy