Povinná maturita z cizího jazyka bude až od roku 2013

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 10. 2011 12:20
Senát přijal příslušnou novelu školského zákona
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Středoškolské studenty čeká povinná maturitní zkouška z cizího jazyka až v roce 2013.

Odklad schválil Senát a to, zda se maturita skutečně posune, závisí už jenom na podpisu prezidenta.

Poslaneckou novelu školského zákona, která odklad přináší, schválili nakonec v horní komoře parlamentu i opoziční senátoři - s odůvodněním, aby maturanti už znali pravidla zkoušky z dospělosti pro příští rok.

"My v podstatě nemáme jinou možnost, než to nějak pustit," řekl před hlasováním senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek, který se v minulosti pokoušel projekt státních maturit zastavit; podle něj byly nepřipravené a předražené.

Maturanti si budou moci podle novely ještě příští rok vybrat ve druhém povinném předmětu mezi cizím jazykem a matematikou.

Třetí povinný předmět s možností volby mezi matematikou, občanským a společenskovědním základem a informatikou má být  zaveden také až ve školním roce 2012/2013. 

Odklad, pro který hlasovalo 52 z 59 přítomných senátorů, prospěje studentům technickým středním školám, kde možnost zvolit si matematiku místo cizího jazyka prý byla pro řadu studentů východiskem, jak zkoušku dospělosti zvládnout.

"Podle výsledků letošní státní maturity nejsou nyní studenti středních odborných škol a učilišť připraveni v cizím jazyce tak, aby zkoušku úspěšně složili," uvedla předkladatelka novely Jana Drastichová (VV).

Maturitní zkoušku z cizího jazyka by podle ní nezvládlo v příštím roce až 24 procent studentů. V případě středních odborných škol a učilišť by to by to byl každý třetí maturant, dodala.

Zjistěte, jak byste v matematice uspěli vy:

Chládek ale důvody odkladu vidí spíše v nepřipravenosti ministerstva školství a centra pro přípravu maturit Cermat na řádnou administraci státních maturit. "Teď se lekly a myslí si, že to zastaví někde uprostřed a budou tvrdit, že to je z jiného důvodu," uvedl Chládek. Podotkl, že Dobeš původně usiloval o dvouletý odklad, který ale podle senátora nic nevyřeší.

Stínový ministr školství také uvedl, že do státní maturity budou investovány stovky milionů korun, z nichž těží soukromé firmy. "V podstatě dochází k tunelování finančních prostředků bez jakéhokoliv efektu v oblasti školství," prohlásil. Mezi příklady uvedl žádost o studie, které už na ministerstvu leží. "Vážně vyzývám pana (premiéra Petra) Nečase, protože pan ministr Dobeš toho není schopen, aby něco udělal s ministerstvem školství dřív, než opravdu tam zůstanou jenom holé stěny," dodal.

ČSSD v rámci své takzvané zelené knihy školství chystá alternativní úpravy státní maturity. Podle Chládka by ústní i písemná část státní maturity měla být v kompetenci škol a maturitní testy by měly být revidovány tak, aby ověřovaly znalost středoškolského učiva.

 

Právě se děje

Další zprávy