Potvrzeno: Zeman jmenoval Kalu prezidentem NKÚ

Domácí Domácí
22. 3. 2013 15:15
V úterý byl vybrán poslanci, viceprezidentkou by se měla stát Zdeňka Horníková
Miloslav Kala.
Miloslav Kala. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu se s konečnou platností stal jeho dosavadní viceprezident Miloslav Kala (ČSSD), kterého v pátek odpoledne oficiálně jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman.

Od poslanců získal Kala v úterní tajné volbě 108 hlasů. Po jeho jmenování se uvolní post viceprezidenta, který by podle údajných dohod měla obsadit poslankyně Zdeňka Horníková (ODS).

Po svém úterním zvolení Kala prohlásil, že jeho cílem je „silný, nezávislý, profesionální a nestranný úřad". Dodal, že v krátké době představí svou strategii.

Kala již delší dobu věřil, že Zeman jeho jmenování podpoří. S prezidentem se sešel v polovině února před jeho nástupem do čela státu.

"Bavili jsme se o tom a myslím si, že můžu připustit, že mi fandí," řekl tehdy Kala.

Kalousek: NKÚ se sníží prestiž

Volbu nového prezidenta NKÚ provázela dlouhá jednání. V únoru poslanci nevybrali ani jednoho z 5 kandidátů, žádný neměl dost hlasů.

Poté se tak rozhodovalo o tom, zda se ČSSD shodne s ODS, která doufala alespoň v obsazení Horníkové na místo viceprezidentky, nebo s TOP 09, která chtěla, aby na tomto místě zůstal právě Kala. ČSSD nakonec dala přednost ODS.

TOP 09 se pokusila v březnu narušit dohodu ČSSD a ODS a navrhla do čela NKÚ Miroslava Vaňka, generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ten je členem ODS a TOP 09 tak doufala, že ho občanští demokraté neodmítnou.

Proti volbě z řad ČSSD byl i Miroslav Kalousek, který ještě v úterý apeloval na poslance ODS, aby na dohodu nepřistupovali. "Zamyslete se nad tím, zda zvolení bývalého poslance ČSSD po dohodě s komunisty zvýší prestiž NKÚ," prohlásil.

ODS ale přesto Kalu podpořila. "V kolegiu NKÚ tak bude zastoupena jak levice, tak pravice," pochvalovala si dohodu už před schůzí sněmovny Horníková.

NKÚ bude potřebovat další 4 lidi

NKÚ navíc nebude potřebovat jen nového prezidenta a viceprezidenta, v příštích dvou letech se uvolní celkem 4 místa ve vedení úřadu.

"Myslím, že se o tom budeme dohadovat společně a společně navrhovat kandidáty," řekla už před časem Aktuálně.cz o spolupráci s Miloslavem Kalou a dohodě ČSSD-ODS Horníková.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez prezidenta od loňského února, kdy ve funkci skončil František Dohnal. Soud ho pravomocně odsoudil za to, že poslancům odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

NKÚ kontroluje nakládání státních orgánů s penězi. Jeho pravomoci se měly rozšířit i na kontrolu krajských a obecních samospráv nebo i veřejnoprávních médií. Senát ale novelu ústavy o rozšíření kompetencí zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy