Potvrzeno: Středočeským hejtmanem se stal David Rath

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
24. 11. 2008 12:47
Volby provázely ostré hádky v úřadu
David Rath, pražský poslanec
David Rath, pražský poslanec | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Střední Čechy povede David Rath.

Exministra zdravotnictví a volebního lídra sociálních demokratů zvolilo hejtmanem nově ustanovené zatupitelstvo.

Ve funkci vystřídá místopředsedu ODS Petra Bendla, který vedl kraj uplynulých osm let.

Dvacet minut zpoždění kvůli ostrým tahanicím

Volby se konaly v budově středočeského krajského úřadu v Praze a začaly s dvacetiminutovým zpožděním. Už nad ránem je totiž zdržely bouřlivé hádky.

Hned v úvodu jednání se všech pětašedesát zastupitelů pohádalo o to, kdo povede schůzi. Podle Ratha to neměl být končící hejtman Petr Bendl, ale nejstarší člen zastupitelstva. Rozhodlo až hlasování. To určilo, že zasedání může dál vést Bendl.

Končící hejtman Petr Bendl pak ostře zaútočil na Ratha a označil jej za lháře. "Velmi mne znepokojuje, že střední Čechy má vést lhář a bezskrupulózní člověk," prohlásil.

Rath na to reagoval slovy, že Bendl je nevychovaný.

Kromě toho na schůzi vystoupil starosta Panenských Břežan Libor Holík. Požádal všechny zastupitele, aby pro Ratha nezvedali ruku.

Holík už v minulých dnech rozeslal všem starostům středočeských obcí a měst dopis, ve kterém se vyslovil z obav z budoucnosti kraje, pokud do křesla zasedne právě exministr David Rath. Dopis svým podpisem podpořilo dalších asi 37 obcí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Davida Ratha

Pod okny se sešli demontranti

Volbu hejtmana provázely také demonstrace na ulici.

V osm hodin ráno se před budouvou úřadu shromáždili tři nespokojení občané s transparenty a hlasitě dali najevo, že jim David Rath ve funkci vadí. Nelíbilo se jim hlavně to, že se Rath při jednání opřel o komunisty.

Rath ale přešel demonstranty s nadhledem. Řekl, že tito lidé nemají o dění v kraji dostatečné informace. Za to, že se musí jeho strana spolehnout na podporu komunistů, podle něj může ODS. Odmítla se sociálními demokraty diskutovat.

"Petr Bendl by asi nejraději monarchii, kdy by byl zvolen na doživotí. Bohudíky takovou věc v České republice nemáme, máme demokratický systém a demokracie je změna," prohládil Rath.

Krátce před devátou hodinou dorazila před úřad další skupinka lidí, která naopak Ratha podpořila.

Do dvou křesel usednou ženy

Náměstkem hejtmana pro oblast zdravotnictví se stal lékař z Benešova Zdeněk Seidl. Finance dostal na starosti kladenský ekonom Marcel Hrabě a do křesla náměstka pro dopravu zasedne bývalý člen magistrátu Mladé Boleslavi Robin Povšíka.

Krajskou radu doplní i ženy - Lenka Šmídová jako radní pro sociální věci a Zuzana Moravčíková na postu náměstkyně hejtmana pro oblast majetku.

Sociální demokraté získali ve středních Čechách 26 z celkových 65 mandátů. Občanští demokraté mají 25 křesel a komunisté deset. Do zastupitelstva se ještě dostalo uskupení Nezávislí starostové pro kraj se čtyřmi mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy