Potvrzeno, koalice chce příštího prezidenta volit přímo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 11. 2010 18:19
Koalice se definitivně shodla a začne jednat s opozicí
Klausův nástupce už z přímé volby?
Klausův nástupce už z přímé volby? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční strany - tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné - se definitivně shodly, že prosadí ve spolupráci s opozicí přímou volbu prezidenta republiky. Zároveň se ve středu koalice shodla i na způsobu, který bude pro volbu preferovat.

"Já jsem ráda, že jsme se definitivně shodli," prohlásila předsedkyně poslanců za VV Kristýna Kočí. "I s ohledem na některé ne vždy šťastné výroky během senátní kampaně."

Tehdy například premiér a předseda ODS Petr Nečas prohlásil, že pokud voliči dají v Senátu přednost kandidátům ČSSD, dávají (ve volbě parlamentem) šanci na Hrad Jiřímu Paroubkovi. Sám Nečas ale potom zopakoval, že respektuje vůli volit přímo, i když on sám osobně je spíše právě pro volbu v parlamentu.

Klasický senátní model?

Koalice se shodla i na tom, jakou variantu bude preferovat pro jednání s opozicí, se kterou uspořádá na toto téma kulatý stůl.

"Ale nebudeme ji zveřejňovat do té doby, dokud se nedohodneme na té volbě i s opozicí, protože k tomu je potřeba ústavní většina a nám chybí dva hlasy," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Věci veřejné podporují klasický francouzský prezidentský model - tedy to jak volíme my do Senátu," prohlásila pouze Kristýna Kočí (VV). To znamená dvoukolová volba, kdy do druhého kola postupují už jen 2 nejúspěšnější kandidáti.

Stejný model prosazovala už dříve i TOP 09, zatímco jediná ODS mluvila sice také o dvoukolové volbě, ale s tím, že do druhého kola by postupovali všichni kandidáti, kteří získali více než 12,5 procenta hlasů.

Zdá se tedy, že "senátní model" bude koalice nakonec preferovat.

Ano nápadům VV

Věci veřejné také prosadily většinu toho, s čím na jednání šly - tedy protikorupční opatření. Včetně příslibu, že vláda prosadí zákon o trestní odpovědnosti firem - dosud nesou trestní odpovědnost pouze jednotliví lidé.

"Pan ministr Pospíšil to teď může vytáhnout ze šuplíku a předložit," komentovala to předsedkyně ústavně-právního výboru sněmovny Karolina Pekae (VV).

Ministr vnitra Radek John také částečně uspěl s tím, na co si stěžoval ještě začátkem týdne: bude se znovu jednat o tom, aby policie směla nahlížet do daňových přiznání ještě před tím, než začne trestní stíhání dotyčné osoby. Od 1. ledna tuto možnost mít nebude.

"Je pravda, že na tom jsme se střetli ve vládě, kde proti byl ministr Kalousek i premiér Nečas," říkal ještě v pondělí Radek John. "Pan ministr financí věci nepřeje - nebo nepřál."

"Vedla se o tom diskuse," popsala středeční koaliční jednání Krystýna Kočí. "Bude bilaterální jednání mezi ministerstvy financí a vnitra."

"Musí se ještě vyjasnit, kdo přesně bude moci nahlížet a jak to bude zabezpečeno proti zneužití," upřesnil později ministr vnitra Radek John.

 

Právě se děje

Další zprávy